Хормоните са съединения, отговорни до голяма степен за начина, по който се чувстваме и изглеждаме, както и за здравето ни като цяло. Някои от тях се свързват с конкретни органи, а други - с конкретни състояния.

Умора, главоболие, намалено зрение - седем възможни признака, по които да познаем депресията

Седем физически признака на депресията

И защо в това състояние светът изглежда сив

Така например серотонинът и допаминът попадат в една група с окситоцина и ендорфините и са известни под общото наименование "хормони на щастието". Всеки от тях обаче има конкретна функция и е важно да знаем приликите и разликите.

Серотонинът и допаминът са невротрансмитери, т.е. химически пратеници, които предават сигнали между клетките и по този начин регулират редица телесни функции, като настроение, сън и храносмилане например. Въпреки сходните ефекти, те имат различен начин на действие. Ето и какъв е той.

Снимка 504545

Източник: iStock

Допамин

Той се съхранява в мозъка и се освобождава в кръвта, когато извършваме приятни за нас дейности - слушаме любимата си музика или хапваме любимата си храна например. Този невротрансмитер има водеща роля за чувството на удовлетвореността и за мотивацията.

Освен това, подобрява настроението и ни прави по-продуктивни. Именно благодарение на допамина се чувстваме толкова добре, когато свършим някоя важна задача в срок и с желания ефект.

Допаминът засилва приятното изживяване и увеличава многократно вероятността да повторим отново действието, което е довело до неговото освобождаване в организма. Именно затова е и в основата на различни зависимости, като тази към хазарта.

Този хормон на щастието има пряко влияние и върху паметта, съня, вниманието и способността за учене. Недостатъчните нива на допамин могат да доведат до депресия или болест на Паркинсон.

Снимка 504546

Източник: iStock

Серотонин

Той е основният виновник за това как преработваме емоциите си. Приливът на серотонин идва след приятна разходка навън или една добра тренировка. 90% от него се съхранява в червата ни, затова и е напълно логична връзката между доброто им здраве и доброто ни настроение.

А наличието му в достатъчни нива е важно за това да се чувстваме щастливи, спокойни, фокусирани и по-малко тревожни. Ниските нива на серотонин пък се свързват с риск от депресия, загуба на апетит, безсъние, тревожни състояния и други подобни неразположения.

Освен емоциите ни, серотонинът контролира и редица важни физиологични функции, сред които са храносмилането, апетитa, метаболизмa, концентрацията и циркадния ритъм, предава Insider.

Снимка 504548

Източник: iStock

Връзка между серотонина и допамина

Двата невротрансмитера не могат да функционират независимо един от друг и винаги работят заедно. Повишените нива на серотонин могат да доведат до намалена допаминова активност и обратно. Когато серотонинът е на ниско ниво, а допаминът рязко се покачи, това може да предизвика импулсивно поведение и необмислени действия.

По отношение на апетита, ниските нива на допамин го стимулират, а ниските нива на серотонин подтискат глада. Затова ако и двата хормона не са в правилни нива, трудно можем да разберем кога сме наистина гладни, а това може да доведе и до хранителни разтройства и проблеми с теглото.

Снимка 504551

Източник: iStock

Допамин, серотонин и депресия

Според логиката, когато ни липсват хормони на щастието, сме депресирани. Но учените са на мнение, че ниските нива на серотонин не са основната причина за депресивни състояния, защото депресията е сложно заболяване, причинено от различни фактори, един от които може да е и невротрансмитерът.

Ниските нива на серотонин могат да предизвикат симптоми на депресията, а подобни състояния се лекуват със специални инхибитори, които се съдържат в голяма част от антидепресантите. Недостатъчното допамин има същия ефект върху нас.

Ушната кал, хормонът кортизол, нивата на стрес и как може да бъде диагностицирана депресията

Какво ни казва ушната кал за здравето ни

Любопитно ново откритие

Серотонинът и допаминът имат един основен враг и това е кортизолът (хормонът на стреса). Продължителното му освобождаване във високи нива води до намаляване на производството на хормоните на щастието, а оттам и до всички признаци на депресивни състояния.