Сушито е най-популярната по света японска храна, обожавана от милиони хора. Подобно на всяко нещо с хилядолетни традиции обаче, да намериш автентично и истински добро суши не е чак толкова лесно.
За по-непретенциозните пък има и темаки суши - суши, специално създадено да може да се хапва набързо, на крак и без излишни церемониалности.
Представлява навито на ръка суши (това е и буквалният превод на името му) с конусовидна форма, което лесно се хваща и яде с ръце. Както може да се досетим, то е сравнително ново "изобретение".

Източник: iStock
Сьомгата е сред традиционните му съставки
Създадено е в ресторант Tama Sushi в град Цукиджи през 1971 г. Съвсем не случайно това е годината, през която McDonald's стъпва в Япония. Като наблюдава как младите хора се радват на бързата храна, на собственика Такамаса Наканори му хрумва идея.

Източник: iStock
Завива се лесно на ръка
Той иска да направи суши, което лесно се яде с една ръка и докато сме в движение. За вдъхновение му служи... сладоледът. Наканори наблюдава как хората вървят по улицата с фунийка сладолед в ръка и решава да замени вафлената фунийка с лист нори.
Така появилото се темаки суши се оказва голям хит. "Ако норито не е хрупкаво, няма смисъл", казвал Наканори според разказите на дъщеря му Йошико Ота пред Japan Times.

Източник: iStock
Темаки суши е подходяща парти храна
Колкото до пълнежа, темаки не се различава много от традиционното суши. Освен ориза, в него често има сурова риба (сашими), зеленчуци, пушена сьомга, скариди в темпура и дори тамаго - традиционния японски омлет.