Има храни, които стават по-вкусни, когато престоят няколко дни и други, които лесно можем да рециклираме в друго ястие. Сушито определено не спада към нито една от тези категории - то трябва да се яде възможно най-прясно.

Можем ли да ядем пица, престояла извън хладилника

Можем ли да ядем пица, престояла извън хладилника

Когато вкусното може да се окаже опасно

Когато обаче поръчаме суши за вкъщи (особено, ако сме гладни), е възможно да не успеем да изядем всичко. Тогава започваме да се чудим дали е безопасно да приберем останалото суши и да го хапнем по-късно.

Отговорът е нееднозначен. Сушито, което съдържа сурова риба, трябва да се изяде в рамките на до два дни, след като е приготвено, като се съхранява в хладилник. Когато обаче разполагаме с японския специалитет във вегетарианска версия, правилото е друго.

Снимка 666020

Източник: iStock

Ако го съхраняваме в хладилник, сушито със зеленчуци може да издържи до седем дни. В този случай не бива да се притесняваме за вероятността в ориза да се развият бактерии, защото той предварително е сварен с оцет, който действа като консервант, пишат Delish.

Снимка 666022

Източник: iStock

При най-малкото ни притеснение дали сушито е безопасно за ядене, скромният ни съвет е просто да го хапнем веднага, щом сме го приготвили или поръчали.