Когато ще пътуваме със самолет, едно нещо е сигурно - че ще прекараме поне два часа на летището. Часове, които поставят началото или края на ваканцията ни и в които няма нищо нередно да се поглезим.
Често последното се изразява в занижени критерии за това какво ще хапнем, докато чакаме полета си. Сандвич от заведение за бързо хранене, не особено свежа салата, бира на безобразна цена - точно в този момент всичко ни се вижда приемливо. Ето обаче какво да избягваме, за да не съжаляваме по-късно.
Алкохол
Освен че струват няколко пъти над нормалната си цена, алкохолните напитки на летището или в самолета могат да имат негативен ефект не само върху дъха ни. Комбинацията от алкохол и ниското налягане в кабината се отразяват негативно на сърдечно-съдовата система, освен това водят до обезводняване на организма.
![Снимка 673947](https://webnews.bg/uploads/images/47/3947/673947/640x.jpg?_=1720610335)
Източник: iStock
Чипсове и сладкиши
Изглеждат удобни и лесни за похапване навсякъде - все пак са в опаковка, която можем да носим с нас. Но не бива да забравяме, че солта в първите обезводнява и кара тялото ни да задържа вода, заради което се подуваме. Захарта във вторите пък повишава внезапно глюкозата в кръвта, а по време на полета енергията ни внезапно спада.
Суши
Освен ако не летим от и до Япония, да хапваме суши на летището е твърдо "не". Никога не може да сме сигурни колко време е престояло на витрината и дали суровата риба в него вече не си е "отгледала" бактерии, които да се настанят в стомаха ни и да ни създадат проблеми.
![Снимка 703686](https://webnews.bg/uploads/images/86/3686/703686/640x.jpg?_=1739467316)
Източник: iStock
Салати
Макар да изглеждат на пръв поглед свежи, за тях важи правилото за сушито. Освен доста скъпи, салатите е възможно да са приготвени толкова отдавна, че да са развили болестотворни организми, които се хранят с влагата и светлината във витрините. Особено внимателни трябва да сме с такива, които съдържат яйца, морски дарове, непастьоризирани млечни продукти, кълнове.
![Снимка 703685](https://webnews.bg/uploads/images/85/3685/703685/640x.jpg?_=1739467314)
Източник: iStock
На пръв поглед изглеждат като безопасна опция за похапване. В някои от месата в тях обаче може да са се развили листерии - бактерии, които предизвикват неприятно инфекциозно заболяване. Винаги е по-добре да си носим сандвич от вкъщи, съветват Explore.