За вредите от солта няма две мнения. И ако допреди две-три години данните от изследванията на учените бяха по-щедри към любителите на бялата подправка, то най-новите проучвания показват друго.

Колко сол трябва да консумираме

Колко сол трябва да консумираме

Какво сочат данните от ново проучване

Вече е известно, че прекомерната консумация на сол води до високо кръвно налягане и завишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Наскоро обаче стана ясно и друго - прави ни и по-уязвими към болести, причинени от редица бактерии и вируси, включително COVID-19.

Снимка 529488

Източник: iStock

През 2015 г. изследователски екип открива, че повишените количества натрий в кръвта (който се съдържа и в солта) влияят негативно върху начина, по който определен тип бели кръвни клетки се подготвят да реагират, когато усетят нездравословна клетка. Но така и не разбират какво точно се случва.

Шест години по-късно, проучване, водено от доктор Сабрина Гайсбергер от Берлински институт по медицинска системна биология (BIMSB), намира отговор на въпроса.

Метаболизмът, забързването и забавянето му, отслабването и митовете за обмяната на веществата

Най-ефективният метод за бърз метаболизъм

Митове и истини

За да разбере как солта влияе на имунитета, екипът ѝ изследва метаболизма на имунните клетки, които са били изложени на високи концентрации на сол. "Тя нарушава дихателната верига, карайки клетките да произвеждат по-малко АТФ (аденозин трифосфат) и да консумират по-малко кислород", обяснява доктор Гайсбергер.

АТФ е "универсалното гориво, което захранва всички клетки" и което осигурява нужната енергия за мускулната сила и метаболитната регулация.

Снимка 529489

Източник: iStock

Тоест, ако високото ниво на натрий в организма причинява недостиг на АТФ, то това означава, че солта влияе върху развитието на белите кръвни клетки, а оттам - и на начина, по който те функционират. А те, до голяма степен са отговорни за имунния отговор на организма.

Имунната система, инфекциите, умората и признаците, че имаме слаби защитни сили

Признаците, че имаме слаба имунна система

Не е само честото боледуване

И така, колко сол е безопасно да се яде всеки ден? Според въпросното проучване, възрастните трябва да ограничат дневния си прием до пет-шест грама. Изчислението включва и солта, която се съдържа в преработените храни.