В последните месеци живот в условия на пандемия разбрахме по-добре от всякога защо ни е необходима силна имунна система. Разбира се, нуждаем се от нея не само когато навън върлува COVID-19, а и във всеки друг момент.

Коронавирусът, имунната система и наистина ли подсилването й ни защитава

Заблудите за имунната система и нейното подсилване

От какво всъщност се нуждаем

Ако все още не сме преболедували коронавируса, вероятно смятаме, че имаме здрав имунитет. Това може и да е така, но има и едни други красноречиви издайници, че може би защитните ни сили се нуждаят от подпомагане. Ето и кои са те.

Постоянна умора

Различни изследвания доказват неоспоримата връзка между нервната и имунната система. И кога втората не работи правилно, и в първата се получава дисбаланс. А той води до усещането, че нямаме сили за нищо. Други причините на умората могат да бъдат хормонални проблеми, проблеми с психичното здраве или пък прекалено голям стрес.

Снимка 512346

Източник: iStock

Чести и продължителни инфекции

Работата на имунната система е да идентифицира и унищожава вируси, бактерии и други клетки, които не принадлежат към нашия организъм и са разпознати като чужди тела. Ако обаче често боледуваме и излекуването не става от днес за утре, то тогава тя очевидно не изпълнява добре задълженията си.

Кожни проблеми

Знаем, че всички те са свързани с вътрешни процеси в организма. А често забравяме, че кожата е най-големият ни орган, който, както и всички други, разчита на имунната система да го предпазва. И когато това не се случва, се появяват съответните реакции.

Отслабеният имунитет се свързва с отключването на различни кожни състояния, като например контактен дерматит (алергична реакция) и псориазис (автоимунно заболяване).

Снимка 512349

Източник: iStock

Трудно зарастващи рани

Ако се порежем и раната не се затвори прекалено дълго време, вероятно имаме проблем с имунитета.

Стомашни проблеми

Имунната система е тясно свързана и с храносмилателната. Затова, когато не функционира добре, се появяват последствия, като стомашен и чревен дискомфорт или синдрома на раздразненото дебело черво например, предава Insider.

Ако са на лице един или няколко от тези признака, то трябва да предприемем съответните действия. Имунната система най-често страда от нездравословния начин на живот, непълноценното хранене, недостатъчния сън, алкохола и някои лекарства.

Цинк, селен, сол - хранителните вещества, които подпомагат имунната система

Хранителните вещества на здравата имунна система

Как точно ни предпазват

А за да си върнем защитните сили, трябва да си набавяме повече полезни витамини и минерали, да спим достатъчно, да тренираме редовно и да се борим адекватно със стреса.