Често говорим за това колко е вредна прекомерната консумация на сол и как е добре да намалим количеството, което консумираме. Разбира се, това не е лесна задача, защото тя се съдържа в много пакетирани продукти и трудно може да определим колко точно приемаме на ден. Но както по-голямото, така и по-малкото количество носи своите вреди за организма.

Келтска сол – това ли е най-полезната сол и какви точно са качествата ѝ

Келтска сол – това ли е най-полезната сол и какви точно са качествата ѝ

И да я добавяме ли към водата, която пием

Твърде много сол

Според различни научни и статистически данни, при почти всички нации по света се забелязва приема на двойно по-големи количества сол от препоръчителните. Според СЗО, на ден трябва да приемаме до два грама натрий, което е около пет грама натриев хлорид. И това се равнява на около една чаена лъжичка.

Други препоръки са количеството сол на ден да бъде ограничено между три и шест грама. Това се определя като златната среда, която не вредни на сърдечно-съдовата система. Разбира се, да следим това количество е много трудно, защото по-голямата част от него остава скрита за очите ни. И само около ¼ от дневния прием идва от солта, която сами добавяме към храната си.

Солта е навсякъде и е трудно да я избегнем

Източник: iStock

Солта е навсякъде и е трудно да я избегнем

А редовният прием на по-голяма от препоръчителната доза сол на ден води до редица негативни последствия, които са научно доказани. Мета-анализ на 13 проучвания в период от 35 години установява 17% по-голям риск от общо сърдечно-съдово заболяване и 23% по-голям риск от инсулт, дължащ се на консумацията на допълнителни пет грама сол на ден.

Освен това има доказателства, че прекомерната употреба на сол води до повишаване на стойностите на кръвното налягане, а това увеличава и риска от инсулти и сърдечно-съдови заболявания. Причината е задържането на вода в организма, което повишава кръвното, докато бъбреците ни успеят да я изчистят.

А когато прекомерният прием на сол продължи за дълго време, това оказва постоянно натоварване на артериите и води до развитието на хипертония. Според СЗО, прекомерният прием на натрий е причина за 1,89 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Именно затова най-честата препоръка на здравните специалисти е да ограничим солта в менюто си.

Трябва да внимаваме с количеството сол, което използваме

Източник: iStock

Трябва да внимаваме с количеството сол, което използваме

Според различни проучвания, проведени в последните години, намаляването на количеството сол дневно с 1.5 грама или спазването на диета с ниско съдържание на натрий дори за една седмица има осезаем ефект върху стойностите на кръвното налягане и съответно намалява риска от сърдечни проблеми. Има много конкретни примери с цели нации за това, но не бива да се пропуска и фактът, че ефектът от намаления прием на сол варира от човек до човек, обяснява BBC.

Прекалено малко сол

И докато много по-често ще чуем съвета да ядем по-малко сол, оказва се, недостатъчното количество натрий също може да има негативни последствия за организма. И те не са за подценяване. Мета анализ например открива връзка между ниския прием на сол и сърдечно-съдовите проблеми. Според данните и изводите, консумацията на по-малко от 5.6 грама или повече от 12.5 грама дневно нанася еднакви вреди на здравето.

Коя е най-полезната сол

Коя е най-полезната сол

Отговорът не е еднозначен

Строгите ограничения влияят негативно и на хората с установена сърдечна недостатъчност. Друго проучване с 170 хиляди участници потвърждава, че ниският прием на сол (по-малко от 7.5 грама дневно), увеличава риска от сърдечно-съдови събития и смърт при хора с хипертония, както и при тези без. И това са поредните доказателства, че никоя крайност не е препоръчителна и че винаги трябва да търсим златната среда.