Не отскоро в онлайн пространството е нашумяла тенденцията за добавянето на щипка сол във водата, която пием. В последно време обаче се говори, че най-големи ползи от консумацията ѝ има, когато използваме келтска сол. Това ли обаче е най-полезната сол и какви всъщност са качествата ѝ?
Какво представлява келтската сол
Келтската сол е нерафинирана морска сол от крайбрежните райони на Франция. Тя се добива, след като морската вода се изпари от глинените езера, и се извлича с помощта на дървени гребла, като се използва минимална обработка. Светлосивият цвят на келтската сол пък се дължи на минералите в солта и глината.

Източник: iStock
Каква е разликата между келтската сол и готварската сол
Тези два вида сол са по-скоро братовчеди, отколкото сестри. Келтската сол се отличава с произхода и вида си, както и с минералния си профил, и съдържанието на натрий. Нивото ѝ на натриев хлорид е 85 до 90% и може да се сравни с това на корнуолската морска сол (98 до 99 %) и хималайската морска сол, добита в Хевра в Пакистан (95 до 96%).
Какви са ползите от келтската сол
Според онлайн съдържанието, което промотира консумацията на келтска сол, разтворена във вода или приета под езика, докато се разтвори, ползите включват подобрено храносмилане и по-сияйна кожа. Твърди се, че тези ефекти се дължат на 80-те микроелемента, които съдържа тази сол. А микроелементите като цинк, калий, селен, йод, мед и манган подпомагат функциите на имунната и нервната система, метаболизма и здравето на костите.
В действителност обаче "келтската сол съдържа микроелементи, но количествата им са много малки", обяснява диетологът Фарзана Насър за Vogue. И препоръчва да се възползваме от предимствата на солта като се хидратираме с чаша вода с малко келтска сол и изстискан лимон за калий и витамин С.

Източник: iStock
Може ли келтската сол да замести електролитна добавка
Колкото и полезна да е келтската сол, тя не може да замести електролитните добавки. Това е така, тъй като те комбинират натрий, калий, магнезий, хлорид и калций в балансирани нива. От друга страна, с добавянето на келтска сол към водата ще си набавим известно количество натрий, но по-малко от другите минерали.
Има ли ограничения за приема на келтска сол
Добре е да имаме предвид, че повишеният прием на сол може да повиши кръвното налягане и да натовари сърцето и бъбреците. Затова хора с хипертония, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване или такива, на които се налага да ограничат приема на натрий поради някаква причина, е препоръчително да избягват добавянето на сол към водата. Изключението, разбира се е, ако това изрично не е препоръчано от медицински специалист.
Оказва се, че дори и без да добавя сол към водата си, е доста лесно човек да превиши препоръчителния дневен прием на натрий. Той се равнява на 2.4 г или не повече от 6 г сол на ден за възрастен.
Но за повечето здрави хора щипка сол, добавена в чаша вода, е малко вероятно да навреди и потенциално може да има ползи, например подобряването на хидратацията и електролитния баланс.