Има два типа хора - едните си пият кафето с три лъжички захар, а другите - чисто и горчиво. Ако сме от първите, със сигурност много пъти сме чували укорителни коментари, че това никак не е добре за здравето ни. Но едно ново изследване опровергава критиките и ни дава зелена светлина да се наслаждаваме на любимата си напитка така, както ни е най-вкусна.

Еритритол, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови проблеми и колко опасен може да бъде изкуственият подсладител за здравето ни

Колко опасна може да бъде консумацията на еритритол

Имаме причина да избягваме този изкуствен подсладител

Учени от Дания и Нидерландия твърдят, че подслаждането на кафето и чая със захар всъщност няма особено ефект върху цялостното ни здравословно състояние и не е толкова вредно, колкото се твърди. До този извод достигат след проведен анализ на данни от изследване сред мъже, проведено в Копенхаген, което започва още през 70-те години на миналия век.

Учените не откриват повишен риск от смъртност по различни причини, включително диабет, рак или сърдечно-съдови заболявания, при тези, които добавят захар към кафето или чая.

Снимка 639863

Източник: iStock

Участниците в изследването не посочват точното количество захар, което добавят към напитките си, което значи, че дори да са три-четири лъжички, не е толкова фатално, предава Medical News Today.

Все пак трябва да се отбележи, че при групата консумиращи кафе и чай със захар има известно по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, но при развитието на диабет процентът на заболелите в по-висок от групата, която не подслажда кафето.

Мед, кръвна захар, холестерол и проучването, според което яденето на мед помага за сърдечното ни здраве

Още една причина да ядем мед всеки ден

Вкусно и полезно за...

И това кара учените да вярват, че няма тясна причинно-следствена връзка между начина, по който пием кафето си, и рискът да развием някое сериозно заболяване.