Много хора консумират повече захар от препоръчителното, и то без дори да си дават сметка за това. Защото тя е навсякъде - от любимите десерти и закуски, до различните напитки, при това в значителни количества. Истина е - прави храната вкусна, но е факт, че може да нанесе множество щети на здравето - от диабет и наддаване на тегло до чернодробни заболявания.
И не само това - редица изследвания подчертават, че прекомерната консумация на захар повишава нивата на триглицеридите, което е свързано с по-голям риск от сърдечни заболявания. Увеличава и риска и от когнитивен спад, както и някои видове ракови заболявания.
И когато човек научи за част от нежеланите ефекти, твърде вероятно е да се замисли и да намали количествата на приеманата захар. Някои пък могат да се опитат да я изключат от менюто си за определен период от време. Това изглежда трудно начинание, но отказът от захар дори за един месец, може да донесе редица ползи за тялото.
Източник: iStock
Всъщност, ето какво ще се случи с нас, ако откажем захарта само за 30 дни, според Еat This Not That.
Възпаления
Хроничните възпаления се свързват с широк спектър от заболявания като диабет, сърдечно-съдови, болест на Алцхаймер и артрит. Установено е, че трима от петима души по света умират от възпалителни заболявания.
Наред с прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, затлъстяването и хроничния стрес, проучване от 2006 г. предполага, че захарта също може да е пряко свързана възпалителните процеси. Изключването на захарта ще намали значително риска от някои от тези състояния.
Ракови заболявания
Доклад от 2020 г., публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че приемът на захар може да бъде рисков фактор за развитието на някои видове рак, особено рака на гърдата.
Източник: iStock
Съответно пък отказът от консумирането ѝ може да намали риска от някои видове от това тежко заболяване. Защото захарта директно "захранва" раковите клетки.
Енергия
Факт че, захарта е източник на енергия, но е факт и че видът на източника, т.е. качеството, е най-важното нещо. Рафинираната захар може да ни накара да се почувстваме мудни и летаргични.
И ако се откажем от твърде подсладените храни, ще увеличим енергията си. Което пък непременно ще ни накара да се почувстваме по-добре.
Усмивката
За децата захарта е синоним на кариес. И има защо. Според Healthy Food America, възрастните, които редовно консумират една до две сладки напитки на ден, имат 30% повече заболявания на зъбите от възрастните, които не консумират сладки напитки.
Източник: iStock
В допълнение се казва, че децата, които редовно пият газирани напитки, са изложени на почти два пъти по-голям риск от кариес в сравнение с тези, които не пият.
Така че ако решим да прекараме един месец без захар, добре е са заменим пълните със захар напитки с по-здравословни алтернативи, като ароматизирана вода или чай.
Депресия и тревожност
Отказът от сладко за един месец не само има положителен ефект върху телата, но и върху психиката ни. Установено е, че по-високият прием на захар е свързан с по-висок риск от депресия.
В проучване от 2019 г. е установено, че храните с високо съдържание на захар могат да доведат до невробиологични промени в мозъчната функция, а оттам до крайни емоционални състояния и тревожност.