Въпреки че при нас времето не е никак зимно и коледно, в други части на света всичко си е както трябва - студ, сняг и лед. А ако не се притесняваме от ниските температури, то  можем да си подарим едно доста нестандартно изживяване в Швеция.

Тази зима Icehotel отбелязва своя 30-и сезон. Всяка година, от декември до април, той се появява на ново място в Швеция, но винаги край поречието на река Торн. Всичко е направено от замразените води на реката. А когато температурите се повишат, водата отново отива в коритото й.

Подготовката изисква няколко месеца усилен труд. И най-хубавото е, че всяка година този хотел е с различен интериор. Освен това, той разполага с комплекс за целогодишно настаняване и изложбена част.

Леденият хотел има 20 стандартни стаи, както и 15 други, всяка от които е с уникален дизайн, всичко в нея е създадено от леда на ръка и не е правено никога досега. Стаите са тематични и са по идея на артисти от целия свят. Дори леглата са направени от лед.

Снимка 458093

Източник: Facebook / Icehotel

Температурата в стаите е между -8 и -5 градуса. Хотелът предлага събуждане с топъл чай и сауна преди закуска. Препоръчително е да прекараме само една нощ в ледената стая, а след това да се настаним в топлите и уютни стаи в "традиционната" част на комплекса.

Снимка 458089

Източник: Facebook / Icehotel

Едно нощувка в ледените стаи за двама излиза като в най-луксозните петзвездни хотели - между 500 и 700 долара, но със сигурност е преживяване, което остава спомен за цял живот.

Снимка 458094

Източник: Facebook / Icehotel

В цената се включва и закуска и специални термо чували, които да ни предпазят от измръзване.

Снимка 458088

Източник: Facebook / Icehotel

В Icehotel има и т.нар. церемониална зала. В нея могат да се поберат между 30 и 40 човека, а основното й предназначение е провеждане на сватбени церемонии. Тя се отличава с високи тавани и стени, направени от сняг. А идеята за сватба на това място ни звучи колкото нестандартна, толкова и привлекателна.

А какво е хотел без лоби бар? И тук той не е пропуснат, като отново всичко е само и единствено от лед. Поне напитките са сгряващи.

Снимка 458104

Източник: Facebook / Icehotel

Хотелът предлага и развлечения като разходка с шейна, теглена от кучета, рафтинг по реката (в по-топлите месеци) или традиционните ски и сноуборд. Ако сме по-творчески насочени, можем да се включим в класовете по създаване на ледени скулптори.