Салатите са любимо похапване не само през топлите дни - често ги избираме и като по-здравословна алтернатива за обяд или вечеря. Невинаги обаче купата със зеленчуци е по-полезна от една пица например. Защото зависи много какви добавки ще сложим в нея и как ще ги комбинираме.

Ето няколко основни правила, които да спазваме, за да направим салатите, които консумираме, наистина здравословен избор. 

Зелено, по-зелено, най-зелено

По-добрият избор, който можем да направим за своята зелена салата, са марулята, бейби спанакът и руколата, вместо айсберга. Можем да добавим и брюкселско зеле, броколи или гриловани зеленчуци. Тези, които са с по-ярък цвят, са по-богати на хранителни вещества.

Снимка 496218

Източник: iStock

Протеин

Той е перфектното допълнение към нашата салата, като я прави не само по-вкусна, но и по-хранителна. Пилешко, патешко, сьомга, яйца или морски дарове - който и от тези варианти да изберем, няма да сбъркаме. Има и няколко веган опции като тофу, нахут и боб, които също ще са перфектна комбинация към нашата салата.

Допълнения

И с тях е добре да внимаваме, дори да ни изглеждат здравословни. Говорим за различни сирена, плодове и ядки. Най-добре е да ограничим избора си до три различни добавки, предава Spoon University.

„Зелена богиня“ - дресингът, който ще ни направи богове на салатите

Този дресинг ще ни направи богове на салатите

Защото да хрупаме само нарязани зеленчуци не е окей

Дресинг

Ето с кого най-често правим грешка и салатата от здравословна се превръща във висококалорична. Ако дресингът е млечен, е добре да бъде нискомаслен. И по-добре да избираме тези на основата на зехтин и балсамов оцет. И да, две супени лъжици са напълно достатъчни.