Признаваме, че през мързеливите и горещи летни дни въобще не ни е до готвене. Затова и някак съвсем естествено по това време на годината салатата придобива статут на основно.
А за да не хрупаме само нарязани зеленчуци, е добре да знаем и някой друг дресинг, който хем се приготвя лесно, хем изкачва салатата на съвсем друго ниво. Точно както го прави "Зелена богиня".
В класическата рецепта по правило присъстват следните съставки
- около 200 г майонеза
- 2-3 филета аншоа
- 1-2 с.л. оцет
- пресен лук
- див лук
- чесън
- магданоз
- естрагон
Понякога аншоата е под формата на паста, а много често вкусът на естрагон идва от естрагоновия оцет. Всичко се смила с помощта на блендер. Някои готвачи добавят и малко кисело мляко или заквасена сметана.
Източник: iStock
Дресингът си има и история, която му придава още повече загадъчност и блясък. Създателят му Филип Ромер - главен готвач в „Палас Хотел“ в Сан Франциско, го прави в чест на актьора Джордж Арлис (1868-1946 г.), който играел в пиесата... „Зелена богиня“. Ето откъде идва това интригуващото име. А през 1930 г. по нея е заснет филм, за ролята си в който Джордж Арлис получава номинация за Оскар.
А ние знаем, че всеки, опитал да направи салата с този дресинг, няма как да не получи номинация за кулинарен Оскар. Или поне титлата бог/богиня на салатите.