Лятото е все по-близо и ние все по-често мислим за това как ще изглеждаме на плажа и какво още може да направим за фигурата си. Понякога обаче дори и да спазваме хранителен режим и да тренираме редовно резултатите не са това, което ни се иска. И има конкретни причини, които влияят на постигането им.

Хапчетата и добавките за отслабване - помагат ли наистина (и с какво е по-добре да ги заместим)

Отслабва ли се наистина с хапчетата за отслабване

И с какво е по-добре да ги заместим

Сън

Той е от ключово значение не само за възстановяването на мозъка и на организма като цяло, но и за метаболитните процеси в него. Когато не спим достатъчно, това може да ни попречи да отслабнем.

Освен това, когато сме недоспали, е много по-вероятно да посегнем към сладките храни, от които качваме килограми. Променят се и нивата на хормоните лептин и грелин, които са виновни за това да изпитваме глад. И ако ограничим приетите калории, но спим и по повече от осем часа на денонощие, ще свалим много повече, отколкото ако спим по шест.

Снимка 563596

Източник: iStock

Мускули

Ако сме започнали отскоро да тренираме, вероятно се надяваме след няколко седмици във фитнеса показанието на кантара да тръгне надолу. Но това може да не се случи и този път не е лошо - просто с тренировките сме превърнали мазнините в мускули.

Така може с едно и също тегло да имаме съвсем различна структура на тялото. Затова е добре да следим прогреса си не само в килограми, но и с измервания в сантиметри.

Плато

Ако от няколко месеца виждаме килограмите да намаляват, то в един момент достигаме плато и спираме да сваляме. Това е съвсем нормално, дори да не спираме да спазваме диети и тренировъчни режими.

Не бива обаче да ни отказва от здравословните навици, които сме изградили, защото те се отплащат дългосрочно. А скоро отново ще започнем да слабеем. Все пак може да обърнем повече внимание на движението, което имаме, както и на големината на порциите, които приемаме, съветват от Daily Mail.

Снимка 619637

Източник: iStock

Вода

Тя е от съществено значение за протичането на всички важни процеси в организма. И когато не пием достатъчно, той има защитния механизъм да я складира. Така започваме да задържаме вода, подуваме се, не изглеждаме добре, а показанието на кантара не иска да мърда надолу.

Според различни изследвания, колкото по-хидратирани сме, толкова по-добре тялото ни се справя с различните функции, включително и с горенето на калории. Водата потиска апетита и засилва метаболизма. А ако пием по една чаша преди всяко хранене, със сигурност резултатът ще ни хареса, съветват от Daily Mail.

4 упражнения за 5 минути за сваляне на килограми

4 упражнения за 5 минути за сваляне на килограми

Кратки, но ефективни

Заболяване

Дори и да спазваме всички изброени дотук препоръки, отново може да не отслабнем, ако имаме медицинско състояние, което възпрепятства свалянето на килограми. Това може да бъде нарушение във функцията на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници или инсулинова резистентност например. Затова е добре да се консултираме с лекар, ако диетите и тренировките не дават ефект при нас.