Така както тренираме, за да се поддържаме в добра физическа форма и здрави, е необходимо да помагаме и на мозъка ни да е в добра функция. Точно така, отново с упражнения.

Физическа активност, когнитивни функции и как се отразява движението на мозъка ни

Физическата активност, която подобрява функцията на мозъка ни

Трябват ни по-малко от 10 минути

Ето кои са десет от най-лесните и приятни начини да стимулираме дейността на мозъка ни, подбрани от Good Housekeeping.

Физическа активност

Вече споменахме физическите упражнения и освен че те ни помагат да изглеждаме добре, са полезни и за мозъчната ни функция. Тренировките увеличават притока на кръв към мозъка, намаляват риска от инсулт, високо кръвно налягане и диабет.

Проучване от тази година, в което участват близо 1300 жени на възраст на и над 65 години, установява, че с 31 минути умерена до интензивна физическа активност всеки ден, рискът от развитие на деменция е с 21% по-нисък.

Междувременно анализ от 2022 г. заключава, че хората, които редовно тичат, плуват, карат колело, танцуват или практикуват йога, имат 17% по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които имат заседнал начин на живот.

Снимка 609151

Източник: iStock

Колективен спорт

Тук вече става дума за това да пренесем предимствата от упражненията на друго ниво. А именно - колективното спортуване. В спорта обикновено се изисква участниците да вземат бързи решения и да решават проблеми. Освен това е намесено и общуването със съотборниците. Съчетанието от всички тези елементи в една игра е страхотно упражнение за мозъка.

Общуване

Общуването е полезно за мозъка ни, тъй като ни кара да възприемаме чрез сетивата си и да правим преценка. Използваме зрението и слуха си, говорим и така се получава цял разговор - частите на мозъка ни са задействани.

Снимка 609152

Източник: iStock

Малко математика

Следващият път, когато отворим калкулатора на телефона си, може би е по-добре вместо с технология, да сметнем наум.

Според проучване на хора, на които са дадени основни задачи по математика и четене, по които да работят всеки ден в продължение на шест месеца, са отчетени подобрения в скоростта на обработката на информация и изпълнителната функция.

Учене на нов език

Владеенето на два езика ни позволява да общуваме с нови хора, улеснява ни при пътувания в чужбина и поддържа мозъка ни здрав. Анализ от 2022 г. показва, че хората, които владеят два езика, развиват деменция на по-късна възраст от хората, които говорят само един език.

Решаване на "загадки"

Тук имаме предвид заниманията с числови игри, кръстословици и пъзели, тъй като те ангажират различни части на мозъка ни. Докато судоку е чудесно за развиването на логическото ни мислене, то кръстословиците пък обогатяват речника ни. Пъзелите от своя страна пък са повече свързани с визуалното и пространственото ориентиране.

Снимка 609153

Източник: iStock

Свирене на инструмент

За това умение е нужно да имаме координация на движенията и слух. Според проучване хората над 60 години, които са ходили на уроци по пиано, са постигнали по-висок резултат на тестове за епизодична памет и внимание в сравнение с хората, които не са ходили.

Медитация

Тук отново си има научно обяснение. Също в проучване хора с леко когнитивно увреждане или лека болест на Алцхаймер, които са медитирали 30 минути всеки ден в продължение на шест месеца, показват по-бавна дегенерация в ключови области на мозъка, отколкото хората, които не са медитирали.

Снимка 609154

Източник: iStock

Стимулиране на сетивата

Идеята е да изберем дейности, които изискват да използваме няколко от сетивата си. Пример може да бъде дори печенето на ябълков пай. Тогава можем да усетим тестото, докато го месим, да вдишаме аромата на ябълките и с внимание да приготвяме всичко. Изследванията показват, че когато сетивата ни си взаимодействат, помним по-добре.

Памет, деменция и шестте здравословни навика, които ще намалят риска да я развием

6 начина да предотвратим деменцията

Доказани от мащабно проучване

Сън

Може и да не ни се струва много логично сънят да е упражнение за мозъка ни, но е точно така. Висококачественият сън е от съществено значение мозъкът ни да функционира по най-добрия начин. Доказано е, че сънят помага за подобряването на паметта, регулирането на метаболизма и намаляването на умствената умора.