Свързваме дремването следобед с режима на малките деца или пък с някои култури на южните народи, в които сиестата е обичайна част от деня. Освен почивка на нуждаещите се от нея обаче, кратката дрямка има и по-голяма полза.

Как недостатъчните сън и вода ни пречат да отслабваме

Кои са причините да не отслабваме

Колкото и усилия да полагаме

Това показва ново мащабно изследване, което установява връзка между дневната дрямка и по-доброто мозъчно здраве. Или по-точно - защита срещу намаляването на обема на мозъка, което се случва естествено с напредването на годините.

Намаляването е засилено при хора с когнитивни проблеми и неврогенеративни заболявания, които пък могат да са свързани с проблеми със съня. "В съответствие с тези проучвания открихме връзка между редовната дрямка през деня и по-големия общ обем на мозъка, което ни кара да предполагаме, че редовната дрямка осигурява известна защита срещу невродегенерация чрез компенсиране на лошия сън през нощта", цитират учените Guardian.

Снимка 623197

Източник: iStock

Самото изследване, проведено от специалисти от London Global University и Университета на република Уругвай, се базира данни, събрани от Biobank, от 35 080 човека на възраст между 40 и 69 години. И за пореден път доказва колко важен е сънят за цялостното ни здраве.