На всеки се е случвало да изпита глад по никое време. И въпреки че сме наясно с вредите от храненето непосредствено или малко преди да си легнем, често усещането за празен стомах се оказва по-силно от нас.

Сънят, събуждането сутрин, лягането вечер и каква е тайната на добрия сън

Каква е тайната на добрия сън

Не това, което подозираме

Доказано е, че ястията с високо съдържание на наситени мазнини, преработени въглехидрати и захар нарушават съня ни.

Пълноценният сън е едно от най-важните ни оръжия и в борбата с излишните килограми, защото помага в регулирането на хормоните на глада - грелин и лептин.

Снимка 528039

Източник: iStock

Късните вечерни ястия при всички случаи са вредни, независимо от това какво хапваме. Но едно от нещата, към които не бива да посягаме по това време на денонощието, е пицата.

Нутриоложката Ерин Палински-Уейд даже конкретизира кой вид пица да избягваме - тази с пикантния салам пеперони. И въглехидратите в тестото не се единствената причина.

Въглехидратите, енергията, вечерята и по кое време да не ги консумираме

По кое време да избягваме въглехидратите

И кои са най-полезните

Храните с високо съдържание на киселини, каквито се намират и в доматения сос, и в пикантния салам, могат да предизвикат киселинен рефлукс, или добре познатите "киселини", особено ако ги консумираме малко преди лягане.

Доматите, Маринара, антиоксидантите и с какво е полезен сосът

4 доказани ползи за здравето от доматения сос

Малките тайни на сос Маринара

А по-лошото е, че дори и да не усетим неприятното парещо чувство в стомаха от тях, въпросният рефлукс пак може да ни накара да се събудим през нощта.

Снимка 528040

Източник: iStock

Продуктите с високо съдържание на мазнини, каквато е моцарелата в пицата, допълнително влошават храносмилането, а оттам - и качеството на съня.

Да не забравяме и за лактозата, която се съдържа в млечните продукти и към която мнозина от нас проявяват непоносимост, напомнят от Eat This, Not That!.

Казу марзу, Сардиния и каква е тайната на най-опасното сирене на света

Най-опасното сирене на света

Защо е забранено за продажба

С напредването на възрастта губим ензимите, които помагат за смилането на лактозата. А тя е вид захар, с която се хранят бактериите в дебелото черво и липсата й води до проблеми със стомашно-чревния тракт като подуване на корема, газове и диария.