Както подсказва името й, пастата "Капрезе" съчетава сварена предварително паста (най-добре пене или фузили) с обичаната салата "Капрезе" от домати, моцарела и босилек.

Панцанела: италианската салата с хляб, която превръща остатъците в изкушение

Панцанела: италианската салата с хляб, която превръща остатъците в изкушение

Ако се чудим какво да хапнем днес

Така получаваме лесна и богата на фибри вечеря, подходяща за топлите летни вечери. Препоръчително е да ползваме перли от моцарела, а не нарязани парчета, защото са по-удобни и изглеждат по-красиво.

По повод второто - рецептата лесно може да се приготви в двойна или тройна доза, когато се появят неочаквани гости. Най-добре да сервираме пастата "Капрезе" на стайна температура, съветват EatingWell.

Чери доматите са подходящи за това ястие

Източник: iStock

Чери доматите са подходящи за това ястие

Съставки:

225 г пълнозърнеста или обикновена паста

60 мл лимонов сок

60 мл зехтин екстра върджин

2 с.л. винен оцет

1 ч.л. ситно нарязан чесън

1 ч.л. мед

¾ ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

1 ¼ ч. ч. чери домати, разполовени

115 г перли от моцарела

3 с.л. тънко нарязан пресен босилек + листенца за украса

Свежа, цветна и полезна - паста "Капрезе"

Източник: iStock

Свежа, цветна и полезна - паста "Капрезе"

Начин на приготвяне

  • Сваряваме пастата според указанията на опаковката, оттцеждаме и изплакваме със студена вода. Можем да ползваме и предварително сварена паста..
  • В голяма купа смесваме лимоновия сок, зехтина, оцетя, чесъна, меда, солта и пипера.
  • Към приготвения дресинг добавяме доматите, моцарелата и пастата.
  • Поднасяме на стайна температура или съхраняваме в хладилник до три дни.
  • При сервиране по желание украсяваме с цели листа босилек.