Един на трима възрастни не получава така нужната доза здравословен сън от седем или повече часа на денонощие. Тревожната статистика е споделена от Центъра за контрол превенция на заболяванията на САЩ, но вероятно данните ще са подобни за България.

Снимка 507461

Източник: iStock

От Центъра напомнят, че недостатъчният сън води до редица здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и психични разстройства. Д-р Майкъл Брюс, клиничен психолог и автор на книгата The Sleep Doctor's Diet Plan обаче казва, че тайната на добрия сън не е в лягането, а в ставането.

"Събуждането по едно и също време сутрин ще ви помогне да се наспите вечер," казва той, цитиран от Domino. Според него циркадианкият ритъм се настройва всяка сутрин затова събуждането е по-важно от лягането вечер.

Снимка 505312

Източник: iStock

Той съветва да използваме няколко различни аларми, ако ни е трудно да отворим очи след първата. Можем да ползваме и добавки от рода на мелатонин за пълноценен сън. Не на последно място трябва да сме постоянни и с лягането вечер и да го правим горе-долу в един и същи час.