"Бижу на природата" - при подобно определние си представяме някой величествен водопад, красива пещера, закътан плаж или друга природна забележителност.

Сиренето, което е изненадващо богато на протеин

Сиренето, което е изненадващо богато на протеин

Още една причина да го ядем по-често

Но всъщност става дума за пармезан или, по-точно, пармиджано реджано - едно от най-известните италиански сирена. Тези дни една пита прмиджано беше наречена "бижу на природата". Ето защо.

Произведена от Романо и Силвия Каморани през 1998 г., питата тежи цели 36 кг и се "ражда" в Повилио - градче близо до Парма, провинция Емилия-Романя.

Пармиджаното е разрязано тази неделя, 1 юни, и е с превъзходен вкус. Това го прави на 27 години и три месеца, с което бие рекорда за най-старо пармиджано, държан досега от сирене на 21 години.

Питата на семейство Каморани се оценява на повече от 20 хил. евро, а самият Романо коментира, че ароматът й е "извънземен".

Пармиджано реджано има защитено наименование за произход в ЕС - може да се произвежда само в италианските провинции Реджо Емилия, Парма и Модена, както и в части от Мантуа и Болоня.

Снимка 403280

Източник: iStock

Прави се от краве мляко, сол и животински сирище и обикновено зрее между 12 и 36 месеца, като по-продължителното зреене се случва само в изключителни случаи, като този на Романо и Силвия Каморани.

Колкото по-голяма е питата пармиджано, толкова по-голям е шансът й да зрее по-дълго. Сиренето трябва да съдържа правилното количество мазнини, протеини и сол, за да издържи теста времето. И, разбира се, колкото по-дълго зрее толкова по-интензивен става вкусът му.

Пармиджаното, зряло дълго време, след това се дегустира от комисията на консорциума Parmigiano Reggiano и се счита за автентично, само ако бъде оценено като годно за консумация и отговарящо на стандартите - нещо, което питата на семейство Каморани постигна, пишат Guardian.