Въглехидратите са сред най-противоречивите герои в нашата кухня. От една страна, те са основен източник на енергия, а от друга - покачват нивата на инсулин и карат телата ни да трупат излишни мазнини. И понеже явно и без тях не можем, е добре да сме наясно по кое време е хубаво да ги избягваме.
Най-вредните въглехидрати са преработените. Що се отнася до времето, по което е добре да не ги консумираме, всичко зависи от организма и от начина ни на живот.
Ако не спортуваме и работата ни не е свързана с движение, то сертифицираният диетолог Реда Елмарди съветва да не ги включваме в едно или две от основните ни ястия.
Източник: iStock
И обратното, в случай че сме активни през деня, не е нужно да сме толкова внимателни с тях, за сметка на калориите обаче.
Ето защо диетолозите посочват похапването им пред телевизора за един от най-лошите моменти. Защото именно точно тогава нямаме нужда от енергия - метаболизмът се забавя и тялото ни започва да ги съхранява под формата на мазнини.
Източник: iStock
"Когато започнем да приемаме въглехидратите като наш основен източник на енергия, ще сме наясно и кога да ги избягваме", казва Наташа Фъндърбърк, треньор и консултант по хранене от Националната академия по спортна медицина.
Затова и специалистът по хранене доктор Джош Акс съветва да приключваме с вечерята два-три часа преди лягане. По този начин хем ще помогнем на храносмилането, хем сънят ни ще е по-пълноценен.
Източник: iStock
А най-добре би било, ако правим пауза от 12 часа през нощта (между вечерята и закуската на следващата сутрин), без да хапваме нищо, включително въглехидрати, пише Eat This, Not That!.
При всички случаи доктор Акс препоръчва да наблегнем на непреработените въглехидрати с високо съдържание на фибри - зеленчуци, цели парчета плодове (но не сок), пълнозърнести храни от типа на овес или киноа, сладки картофи, боб и бобови растения.