Класацията на 50 Top Pizza е смятана за едно от най-влиятелните годишни ръководства за пица в света. Тя е съставена от дегустатори и експерти, които оценяват качеството на тестото, съставките, техниката на приготвяне, атмосферата и обслужването в пицариите.

Ако търсим изключително добра пица в Европа, новата класация на 50 Top Pizza за 2025 за Стария континент е перфектният ориентир. В нея ще открием както нови звезди, така и утвърдени майстори на тестото и доматения сос.

И ако се чудим къде е Италия във всичко това, можем да бъдем спокойни защо няма нито една италианска пицария в класацията. Причината е, че родината на пицата има своя специална класация, победителите в която ще бъдат обявени на 15 юли в Милано. А ето как изглежда и топ 10 на най-добрите пицарии в Европа.

1. Napoli on the Road - Лондон, Англия

  • Втори път номер едно в Европа - потвърждение за постоянство и качество
  • Известни със съвременна интерпретация на неаполитанската пица
  • В менюто ще открием пици с креативни комбинации и висококачествени италиански продукти
  • Тестото е меко и добре втасало, с характерен обем по ръбовете

2. Baldoria - Мадрид, Испания 

  • Емблематична пица Búfala Fest със сирене буфала
  • Модерен, но непретенциозен интериор
  • Известни с вниманието към млечни продукти, свежи зеленчуци и зехтин
  • Съчетават италианска техника с испански вкус

3. Sartoria Panatieri - Барселона, Испания

  • Майстори на "от фермата до масата" пица
  • Използват ферментирали местни продукти, домашен сос и органични брашна
  • Изпипани вкусови профили и пици с естествена ферментация
  • Печено в пещ на дърва, поднасяно с фокус върху текстурата и аромата

3. Via Toledo Enopizzeria - Виена, Австрия 

  • Автентична неаполитанска пица в сърцето на Виена
  • Меню с богата винена селекция
  • Отлична репутация сред италианците
  • Класики като "Маргарита", "Дявола" и "Маринара" са сред фаворитите

4. 50 Kalò - Лондон, Англия

  • Филиал на известната неаполитанска пицария от Неапол на Чиро Салво
  • Известна с леко, въздушно тесто и изключителна хрупкавост
  • Балансирани вкусове, ниско съдържание на мая, висока хидратация
  • Налично и в Италия, но клонът в Лондон заслужено получава признание сам по себе си

5. IMperfetto - Пюто (Puteaux), Франция

  • Зад пицарията стои дългогодишен майстор от южна Италия
  • Името намеква за "несъвършена" красота - с нестандартни пици и смели вкусови съчетания
  • Подходът е изчистен, със сезонни съставки
  • Топ избор близо до Париж за ценители на модерна италианска кухня

6. Pizza Zulu - Фюрт, Германия

  • Отворена от двама братя, влюбени в неаполитанската традиция
  • Печене при висока температура (ок. 500°C), което дава класическа пухкавост и еластичност
  • Селекция от пици с местни немски продукти и италиански стил
  • Индустриален интериор с артистични детайли

7. nNea Pizza - Амстердам, Нидерландия

  • Иновативен подход към неаполитанската пица
  • Пиците са резултат от 72-часова ферментация и използване на нетрадиционни гарнитури
  • Тестова лаборатория - където пицата среща гастрономията

8. Fratelli Figurato - Мадрид, Испания

  • Високо оценена и в други международни класации
  • Братята Фигурато са се фокусирали върху баланс между автентична неаполитанска пица и испанска топлина
  • Отличават се с фантастична текстура на тестото и зрял вкус
  • Често включвани в медийни ревюта и кулинарни турове

9. Sapori Italiani U Taliana - Братислава, Словакия

  • Истински скрит бисер в Централна Европа
  • Пицария, ръководена от италианци с фокус върху традицията
  • Просторен и семеен стил, подхождащ и за бързи обеди, и за романтични вечери

10. Forno d"Oro - Лисабон, Португалия

  • Известна с луксозната златна пещ и бляскав интериор
  • Отлични италиански съставки: DOP моцарела, Сан Марцано домати, брашна Caputo
  • Предлагат и гурме пици с трюфели, прошуто и занаятчийски сирена
  • Често използват португалски зехтин и местни съставки за уникален вкус