Класацията на 50 Top Pizza е смятана за едно от най-влиятелните годишни ръководства за пица в света. Тя е съставена от дегустатори и експерти, които оценяват качеството на тестото, съставките, техниката на приготвяне, атмосферата и обслужването в пицариите.
Ако търсим изключително добра пица в Европа, новата класация на 50 Top Pizza за 2025 за Стария континент е перфектният ориентир. В нея ще открием както нови звезди, така и утвърдени майстори на тестото и доматения сос.
И ако се чудим къде е Италия във всичко това, можем да бъдем спокойни защо няма нито една италианска пицария в класацията. Причината е, че родината на пицата има своя специална класация, победителите в която ще бъдат обявени на 15 юли в Милано. А ето как изглежда и топ 10 на най-добрите пицарии в Европа.
1. Napoli on the Road - Лондон, Англия
- Втори път номер едно в Европа - потвърждение за постоянство и качество
- Известни със съвременна интерпретация на неаполитанската пица
- В менюто ще открием пици с креативни комбинации и висококачествени италиански продукти
- Тестото е меко и добре втасало, с характерен обем по ръбовете
2. Baldoria - Мадрид, Испания
- Емблематична пица Búfala Fest със сирене буфала
- Модерен, но непретенциозен интериор
- Известни с вниманието към млечни продукти, свежи зеленчуци и зехтин
- Съчетават италианска техника с испански вкус
3. Sartoria Panatieri - Барселона, Испания
- Майстори на "от фермата до масата" пица
- Използват ферментирали местни продукти, домашен сос и органични брашна
- Изпипани вкусови профили и пици с естествена ферментация
- Печено в пещ на дърва, поднасяно с фокус върху текстурата и аромата
3. Via Toledo Enopizzeria - Виена, Австрия
- Автентична неаполитанска пица в сърцето на Виена
- Меню с богата винена селекция
- Отлична репутация сред италианците
- Класики като "Маргарита", "Дявола" и "Маринара" са сред фаворитите
4. 50 Kalò - Лондон, Англия
- Филиал на известната неаполитанска пицария от Неапол на Чиро Салво
- Известна с леко, въздушно тесто и изключителна хрупкавост
- Балансирани вкусове, ниско съдържание на мая, висока хидратация
- Налично и в Италия, но клонът в Лондон заслужено получава признание сам по себе си
5. IMperfetto - Пюто (Puteaux), Франция
- Зад пицарията стои дългогодишен майстор от южна Италия
- Името намеква за "несъвършена" красота - с нестандартни пици и смели вкусови съчетания
- Подходът е изчистен, със сезонни съставки
- Топ избор близо до Париж за ценители на модерна италианска кухня
6. Pizza Zulu - Фюрт, Германия
- Отворена от двама братя, влюбени в неаполитанската традиция
- Печене при висока температура (ок. 500°C), което дава класическа пухкавост и еластичност
- Селекция от пици с местни немски продукти и италиански стил
- Индустриален интериор с артистични детайли
7. nNea Pizza - Амстердам, Нидерландия
- Иновативен подход към неаполитанската пица
- Пиците са резултат от 72-часова ферментация и използване на нетрадиционни гарнитури
- Тестова лаборатория - където пицата среща гастрономията
8. Fratelli Figurato - Мадрид, Испания
- Високо оценена и в други международни класации
- Братята Фигурато са се фокусирали върху баланс между автентична неаполитанска пица и испанска топлина
- Отличават се с фантастична текстура на тестото и зрял вкус
- Често включвани в медийни ревюта и кулинарни турове
9. Sapori Italiani U Taliana - Братислава, Словакия
- Истински скрит бисер в Централна Европа
- Пицария, ръководена от италианци с фокус върху традицията
- Просторен и семеен стил, подхождащ и за бързи обеди, и за романтични вечери
10. Forno d"Oro - Лисабон, Португалия
- Известна с луксозната златна пещ и бляскав интериор
- Отлични италиански съставки: DOP моцарела, Сан Марцано домати, брашна Caputo
- Предлагат и гурме пици с трюфели, прошуто и занаятчийски сирена
- Често използват португалски зехтин и местни съставки за уникален вкус