Пилешкото месо е най-консумираното и предпочитано, въпреки всички негативи, които сме чували за него. Разбира се, винаги е добре да консумираме това, което е прясно и от проверени източници, но на всички ни се е случвало да имаме по някое парче във фризера, което да трябва да размразим, преди да приготвим.

Пилешко месо, салмонела и до какви други заболявания води редовната му консумация

Вредите от редовната консумация на пилешко месо

Въобще не бива да прекаляваме

И именно тук е доста възможно и ние да допуснем една честа грешка - просто да го оставим на стайна температура. Така, след няколко часа, вероятността да е пълно с опасни бактерии, е доста голяма. Същото се случва и ако решим да го размразим в купа с гореща вода.

Вместо това е добре по-отрано да си предвидим кога ще готвим месото. Ако имаме цяло пиле, го местим от фризера в хладилника, докато се поотпусне. Това е най-безопасният начин за размразяване, защото става по-бавно и при по-ниски температури, които не позволяват развитието на бактерии.

Снимка 559133

Източник: iStock

Ако месото е на парчета (или бутчета например), можем да използваме за целта и купа със студена вода. Поставяме пилешкото в плик, който се запечатва добре, и го слагаме в купата. Можем да добавим към водата и няколко кубчета лед. Важно е тя да не се затопля, предава Cookist.

Можем да използваме и микровълнова за размразяването, като някои имат специални програми за целта. При този метод обаче то често не е равномерно и е добре веднага след това да сготвим пилето.

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Какво е кампилобактериоза

Разбира се, има и още един вариант - да готвим пилешкото директно от фризера. Трябва обаче да си предвидим 50% по-дълго време - вместо за два, ще се изпече за три часа.