Пилешкото месо е сред най-разпространените в световната кухня, най-вече заради широко разпространеното вярване, че е по-полезно от свинското. Освен това, е лесно за приготвяне и се комбинира с най-различни други продукти.

Бялото месо, червеното месо и защо пилешкото е вредно, колкото свинското

По-полезно ли е пилешкото месо от свинското

Още една хранителна заблуда

Колкото и здравословно да е то обаче, прекалим ли с консумацията му, може да си навлечем и куп здравословни проблеми. Най-малкото заради липсата на разнообразие в менюто, което всички знаем, е от огромно значение за нашето здраве. Ето и най-честите заболявания, които причинява:

Много протеини

В идеалния случай, дневната доза от протеини трябва да е между 10 и 35 процента от храната. Надвишим ли горната граница, тялото започва да трупа мазнини, като завишеното тегло е само видимата част от проблема. По-лошото е, че се вдига нивото на липидите в кръвта ни.

Протеините, растителният протеин, ползите за здравето и как ни помага да живеем по-дълго

Протеинът, с който живеем по-дълго

Какво задължително да присъства в менюто ни

Риск от сърдечни заболявания

Прекалим ли с този вид месо, автоматично вдигаме холестерола, а той, отново напомняме, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Проблеми с теглото

Според изследване, публикувано в Cambridge University Press, редовното хапване на пилешко месо може да затрудни поддържането на здравословно тегло.

Затова и вегетарианците, пескатарианците (като вегетарианците, но хапват и риба), веганите или флекситарианците (наблягат на растителната храна, но много рядко си позволяват и месо) се радват на по-ниски индекси на телесната маса, уточняват още от The ​​Huffington Post.

Снимка 518374

Източник: iStock

Хранително отравяне

С пилешкото месо шега не бива. Ако не го подложим на сериозна термична обработка или ако останалите продукти в рецептата влязат в контакт с него, докато е още сурово, можем да се заразим със салмонела или кампилобактериоза (вид хранително отравяне, придружено с тежка диария).

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Какво е кампилобактериоза

Възрастните, децата и бременните са най-податливи към тези два вида отравяния, напомнят от Tips and Tricks.

Антибиотична резистентност

Мнозина птицевъди слагат антибиотици в храната на животните и това не е изненада. Проблемът е, че редовната им консумация, ни прави резистентни към лекарствата, с които ги тъпчат. Разболеем ли се, въпросните лекарства просто няма да ни подействат.