Вероятно и вие инстинктивно решавате да измиете под течащата вода на чешмата суровото пилешко месо, преди да го сготвите, за да отстраните остатъците от кръв по него. Но това добро намерение се оказва погрешно и може да доведе до обратен на очаквания ефект.

Върху голяма част от пилешкото месо на пазара се открива бактерията Campylobacter. Поглъщането само на няколко клетки от нея води до хранително отравяне, което се характеризира с повръщане, тежко стомашно-чревно разстройство и болки в корема в продължение на дни.

Снимка 387219

Източник: iStock

Когато се опитваме да измием суровото месо, бактериите от повърхността му може лесно да се разпространят по плотове, съдове, кърпи, дрехи и всичко, върху което попаднат пръски от замърсената вода. А капките могат да "прелетят" на разстояние от 50 см.

След измиването под течаща вода, месото не е станало по-чисто, но кухнята ни се е замърсила с опасни бактерии. Само добрата термична обработка може да убие микробите, затова е препоръчително месото да се пече нарязано на по-малки парчета и да се убедим, че вътрешността му не е останала сурова.

Заразяването с Campylobacter може и да не се размине само с натравянето, а да доведе и до по-тежки състояния, като Синдром на раздразненото черво, Синдром на Райтер (реактивен артрит) или Синдром на Гилен-Баре.

Снимка 387221

Източник: iStock

За да избегнете всичко това, е необходимо просто да не мием пилешкото месо преди готвене (високата температура достатъчно ефективно ще го пречисти), да почистваме много старателно всички съдове, дъски за рязане, плотове и други предмети, които са били в контакт с месото, като не забравяме да измием много добре със сапун и ръцете си, след като сме пипали сурово месо.

Друг полезен съвет е да внимаваме течност от пилето да не капе върху другите продукти в хладилника, както и да имаме отделна дъска за рязане, която да е само за месо.