Докато Ozempic и Wegovy предизвикват много шум като помощни средства за отслабване, лекарите и пациентите също обсъждат "възстановяването на теглото", което може да възникне, ако лекарството бъде спряно.

Ozempic - лекарство с рецепта за диабет тип 2, и Wegovy - лекарство с рецепта за клинично затлъстяване, са търговските наименования на семаглутид, който действа в мозъка, за да повлияе на ситостта.

Приемани веднъж седмично чрез инжектиране в бедрото, стомаха или ръката, напоследък лекарствата са популярни в социалните мрежи и в холивудските среди, тъй като някои хора ги използват за отслабване, въпреки че нямат диабет или клинично затлъстяване.

Ozempic се превърна в широко популярно средство за отслабване и сред родните знаменитости, а изкупуването му стана причина много хора с диабет тип 2 да имат проблеми да го намерят в аптеките, което е предпоставка за застрашаване на здравето им.

Проучване в Journal of Pharmacology and Therapeutics установя, че повечето хора, които приемат семаглутид, връщат по-голямата част от теглото си обратно в рамките на една година след спиране на лекарството, което може да бъде трудно за контролиране.

"Виждаме, че много пациенти имат това бързо наддаване на тегло и то наистина може да бъде опустошително", казва пред NPR д-р Карла Робинсън, семеен лекар от Шарлот, Северна Каролина.

Една от тези пациентки е Йоланда Хамилтън от Илинойс, която разказва пред NPR, че нейният лекар й е предписал Wegovy, защото е имала високо кръвно налягане, висока кръвна захар и е с наднормено тегло. Признава, че лекарството я е накарало да иска по-малко захар, дало й е повече енергия и й е позволило да се чувства сита от по-малки хранения, което е довело до загубата на цели 120 кг.

Броене на калории, периодично гладуване и кой от двата начина е по-ефективен за отслабване според ново проучване

Кой е най-ефективният начин за сваляне на килограми

Според ново проучване

Когато обаче Йоланда Хамилтън сменя работата си, застрахователната компания, с която си сътрудничи новият й работдател, не включва в пакета си Wegovy, и тя не може да си позволи разходите, които достигат около 1400 долара на месец. В рамките на няколко месеца след като спира седмичните си инжекции, тя качва обратно 40 кг.

"Много съм разочарована, че теглото се върна за толкова кратко време. Жадувам сладко... Губя енергията си", казва Хамилтън пред NPR. "Ако напълнея повече, ще приемам повече лекарства", продължава тя, като добавя, че спирането на Wegovy може да повлияе на кръвното й налягане и кръвната й захар.

Аня Джастребоф, доктор по медицина, която изследва затлъстяването в университета Йейл, казва пред People, че тези, които използват лекарства като Wegovy или Ozempic, трябва да продължат да ги приемат, ако искат да поддържат сваленото си тегло, тъй като диабетът и затлъстяването са хронични състояния.

"Ако имате пациент с високо кръвно налягане, той има хипертония и започнете антихипертензивно лекарство, и кръвното му налягане се подобри, какво ще се случи, ако спрете това лекарство? Кръвното му ще се повиши отново и това не е изненадващо. Същото е и с лекарствата против затлъстяване", обяснява тя.

Оземпик, семаглутид и лекарството, с което знаменитостите полудяха да отслабват

Лекарството, с което знаменитостите полудяха да отслабват

И защо не бива да го използваме

"Очакването пациент с хронично затлъстяване да отслабне чрез сила на волята е подобно на това да имате пациент с диабет и да мислите, че той може да намали кръвната си захар със силата на волята", продължава лекарката. "Проблемът със затлъстяването е сериозен и нашите пациенти не могат да използват своя префронтален кортекс до края на живота си, за да повлияят на всяка хапка храна, която ядат. Не го контролират. Тези пациенти имат нужда от лечение и то не за няколко месеца, а за цял живот."