Борбата с излишните килограми се води от мнозина в съвременното ни ежедневие. И това не е изненада предвид развиването ни на все по-лоши хранителни навици и липсата на достатъчно физическа активност.

Оземпик, семаглутид и лекарството, с което знаменитостите полудяха да отслабват

Лекарството, с което знаменитостите полудяха да отслабват

И защо не бива да го използваме

Проучвания за това кой е най-ефективният начин за отслабване продължават да се правят и до днес, като най-новото е публикувано в Journal of the American Heart Association в сряда, 18 януари. Според него периодичното гладуване не помага на хората да отслабнат.

Най-вероятно знаем, че през последните години то се превърна в една от най-следваните тенденции при диетите. Сред знаменитостите, които се хранят в прозорец от осем часа и съответно гладуват 16 часа в денонощието, са Дженифър Анистън и Жизел Бюндхен.

Изследователите обаче имат съмнения относно периодичното гладуване и ефективността му и дори заявяват, че според откритията им то не е правилната стратегия за дългосрочна загуба на тегло.

Снимка 603079

Източник: iStock

В проучването се включват 550 американски възрастни, чиито тегло и хранителни навици се проследяват всяка седмица от месеца в продължение на шест месеца. Участниците са на средна възраст от 51 години, като 240 от тях са със затлъстяване, 169 с наднормено тегло и 138 със здравословно тегло. Всички 550 човека са използвали приложението Daily24, за да следят приема си на калории и времето между храненията.

След анализа на данните, учените забелязват, че има връзка между по-честото и с по-големи порции хранене и наддаването на килограми. Това показва, че общият калориен прием е основният двигател при качването на килограми.

Освен това изследователите откриват, че приемането на калории по-рано през деня е свързано с по-малко увеличаване на теглото. Това пък означава, че хората, които закусват, са по-малко склонни към напълняване.

Снимка 603080

Източник: iStock

Тези изводи са все в подкрепа на тезата, че периодичното гладуване не е най-ефективният начин за сваляне на нежелани килограми. От New York Post напомнят и за миналогодишно проучване, което установява връзка между този ограничителен режим и преждевременната смъртност.

А според новото проучване пък пропускането на закуската е свързано с по-висок риск от ранна смърт заради развитието на сърдечно-съдови заболявания. Кой обаче в крайна сметка е по-ефективният начин за сваляне на килограми? Според една част от експертите, това е броенето на калории.

Междувременно според друго изследване, публикувано в New England Journal of Medicine през миналия април, периодичното гладуване не е успяло да доведе до по-добри резултати в отслабването от просто броенето на калории.

Тегло, килограми, есен, тиква, ябълки, овесена каша и как да поддържаме форма със сезонна храна

Как да останем във форма и през студените месеци

Сезонът ни предлага правилната храна

На изследователите, провели най-новото проучване, обаче им предстои още работа. Самите те признават, че шестмесечното им проучване ги оставя с въпроси относно потенциалните ползи от периодичното гладуване и особено предизвикателствата при поддържането на този вид хранителен режим.