Една от причините толкова много да харесваме овесените ядки за закуска е, че може да ги комбинираме с почти всичко, което ни се прииска и ни е вкусно. На нас най-много ни се услажда например вариантът със свежи плодове и малко мед.

Тиква, овесени ядки и как да си направим най-вкусната закуска за есента

Как да си направим перфектната есенна закуска

Може да я хапваме както току-що извадена от фурната, така и студена

Според диетолозите обаче има няколко съставки, които, в случай че искаме закуската ни да е здравословна, е препоръчително да не добавяме.

Рафинирана захар

Вероятно не ни изненадва, че едно от най-лошите неща, които можем да сложим в овесените ядки, е добре познатата ни обикновена бяла захар. За някои тя може и да прави закуската по-вкусна, но при всички положения е по-добре да свикнем без нея.

Снимка 594004

Източник: iStock

Тя просто не допринася с никакви хранителни вещества. Освен това с течението на времето консумацията на повече от нужното количество захар може да доведе до проблеми като възпаление, влошаване на здравето на храносмилателната система, наднормено тегло. В краткосрочен план повишава нивата на глюкоза в кръвта, а по-късно през деня ни се дояжда дори още повече сладко.

Шоколад, сушени плодове, сиропи

И докато никак не е изненадващо, че добавената към овесените ядки сутрин захар е вредна, то за сушените плодове сме малко по-учудени. Нали би трябвало да са здравословни? За съжаление това не е съвсем така - те изобщо не са подходящи за комбинация с овесени ядки. Оказва се, че в сушените плодове всъщност има много повече захар, отколкото бихме предположили.

Снимка 594003

Източник: iStock

Според диетолозите, сушените плодове са "една от онези храни, които са по средата между здравословни и нездравословни, в зависимост от количеството, което се консумира". В сравнение с пресните плодове, в сушените има повече захар и калории. С тях по-лесно може и да се преяде.

Закуската, овесените ядки, фибрите и какво да ядем сутрин, за да не ни се дояжда сладко

Какво да закусваме, за да не ни се яде сладко през деня

Лесно можем да надхитрим глада

Дотук вече сме наясно - избягваме да слагаме захар и наситени със захар храни в овесените ядки сутрин. Какво обаче можем да добавяме, за да бъдат те здравословни? Отговорът е: семена, ядки и тахани. Всички те ще ни дадат добро количество полезни хранителни вещества за организма и ще ни държат сити за по-дълго, и то без да трупаме излишна захар, пише She Finds.