Ако ни е трудно да стоим далеч от сладките изкушения, то вероятно се нуждаем не само от по-силна воля, но и от промяна в храненето си. А за да не посягаме към сладкото през деня се оказва много важно и какво консумираме на закуска.

Основното ястие, десертът и защо искаме нещо сладко, въпреки че сме се наяли

Защо искаме десерт, въпреки че сме се наяли

Обясненията са няколко

Необяснимият и неудържим глад за конкретни храни често се дължи на липсата на определени хранителни вещества. И разнообразното хранене е това, което може да ни помогне да се преборим с него. 

Ако например сутрин си приготвим от популярните зърнени закуски, които са с високо съдържание на захар и рафинирани мазнини, ще заситим глада си, но този ефект ще продължи за кратко. А след това най-вероятно ще искаме въглехидрати и нещо сладко.

Снимка 558355

Източник: iStock

Според диетолози най-добрата закуска, която ще ни държи далеч от сладкото през деня, е купа с овесени ядки. Те са пълнозърнести, без глутен и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали.

Разтворимите фибри в тях поддържат стабилни нивата на кръвна захар в организма, с което контролират изненадващите изблици на глад и желанието да хапнем нещо сладко сега и веднага.

Овесени ядки - лесна и супер вкусна рецепта за закуска

Една по-различна закуска

Тайната е в подправките

Протеините и здравословните мазнини също ни помагат да стоим далеч от сладкото, така че е добре да комбинираме овесените ядки с нискомаслено мляко, ленено семе и фъстъчено масло. Можем да добавим и от любимите си плодове, предава Eat This, Not That.