Обикновено в началото на септември немалка част от хората все още се наслаждават на спокойни и слънчеви сутрини - с горещо кафе и мисли за отминалите летни почивки. А защо не и с трепет за нови пътувания, хващайки септемврийските топли лъчи. Но каквото и да си говорим, това няма да продължи дълго - особено за тези, които имат деца. Училището чука на вратата, а сутрините отново ще станат натоварени.

Закуската, минерали, витамини, фибри и какво още губим, ако пропуснем сутрешното хранене

Защо да не пропускаме закуската

Според учените има поне две причини

Родителите бързат за работа и много често нямат никакво време да се занимават с правенето на сложна закуска за семейството. Така че идеи за хапване, без да се налага да включваме котлоните, би ни спестило доста усилие и напрежение.

А ето няколко предложения за бързи, лесни и питателни закуски. За тях без колебание можем да кажем, че са перфектни за старт на деня както за децата, така и за възрастните.

Овесени ядки

Магнезий, калций, калий, желязо и фосфор са само някои важните хранителни вещества в овеса. Чудесен източник и на фибри и протеини, кашата с овесени ядки е супер лесна за приготвяне. А най-хубавото е, че няма да ни ангажира с нищо сутринта, тъй като се прави предходната вечер.

Снимка 585778

Източник: iStock

Какво ни трябва

Вариантите за перфектната овесена каша са безброй - с прясно или кисело мляко, боровинки, банани, фъстъчен тахан, мед, канела и какво ли още не.

Какво ги правим

Единственото условие е да смесим половин чаша овесени ядки с половин чаша мляко, щипка сол по желание и плодове/ядки. Разбъркваме всичко и го слагаме в стъклен буркан или купичка.

Покриваме закуската с капак или алуминиево фолио и я оставяме в хладилника за една нощ. На сутринта просто разбъркваме още веднъж, за да смесим добре всички съставки и да се заредим с ударна доза вкус и енергия.

Смути

Смутитата също са чудесен начин да си набавим полезни хранителни вещества към първото ни хранене за деня. Освен това са изключително лесни са приготвяне и също както овесените ядки могат да се направят от предната вечер.

Снимка 585780

Източник: iStock

Какво ни трябва

Разнообразието от вкусове е голямо - от това да използваме като основа сок или всякакъв вид мляко, до това да изберем плодово или зеленчуково (или комбинация от двете) смути.

Какво ги правим

Наливаме половин чаша от желаната от нас течност (може да коригираме количеството в зависимост  от желаната консистенция). Добавяме чаша с плодове/зеленчуци и една или две супени лъжици протеин (фъстъци, чиа, орехово мляко, овесени ядки и др.). Накрая завършваме с чаена лъжичка мед или друг подсладител.

Парфе с кисело мляко

Чаша парфе с кисело мляко е подобрена версия на чистото кисело мляко, което също е пълно с множество важни хранителни вещества, пробиотици и протеини. Както и първите две предложения, и тази закуска е изключително бърза и лесна за приготвяне - отново от предходната вечер, без никаква занимавка рано сутринта.

Снимка 585781

Източник: iStock

Какво ни трябва

И тук може да развихрим въображението си - комбинирайки най-различни вкусове и съставки. От банани, малини и киви до гранола (мюсли, което изглежда като слепени малки бучици, известно като американско мюсли) с шоколад, ядки и семена.

Какво ги правим

В половин чаша кисело мляко слагаме половин чаша плодове и една супена лъжица гранола, пише Hola.

Мюслито, доктор Бирхер – Бенер и уникалната история на закуската

Невероятната история на мюслито

Уж обикновена закуска, а крие приказна история от Алпите

За парфе на растителна основа можем да заменим обикновеното кисело мляко със соево или кокосово кисело мляко. Според предпочитанията ни можем да експериментираме с най-различно видове млека и плодове.