Всяко хлапе знае, че закуската е ключов момент за здравето ни като цяло. Ново изследване на Държавния университет в Охайо не само потвърждава добрата стара поговорка, но обяснява и какво точно се случва, ако денят ни започне на гладно.

Яйцата, овесените ядки и какво е най-добре да хапваме за закуска

Най-добрият избор за закуска

За страхотен старт на деня

Учените провели въпросното изследване сред повече от 30 000 възрастни американци. Според него онези, които не хапвали, щом станели от сън, били по-склонни да пропуснат ценни вещества от обичайните храни на закуска.

Експертите имат предвид калций от млякото, витамин С от плодовете, както и безброй други витамини и минерали, които се срещат в зърнените храни, включително витамин D и желязо.

Снимка 536693

Източник: iStock

Днес в Щатите калцият, калият, фибрите и витамин D се считат за "най-важните диетични компоненти за общественото здраве", напомнят от Eat This, Not That!.

"Възрастните, които пропускат закуската, се лишават от ключови хранителни вещества, като витамини и минерали, ядат и повече калории, добавени захари и наситени мазнини през деня", казва един от авторите на изследването Стефани Фанели.

И негативният ефект не се изразява само в избора на по-калорични храни, богати на повече добавени захари и наситени мазнини, а и в склонността да консумираме по-обилни обяд и вечеря.

Стомахът, храненето и златните съвети, които да спазваме

Златни съвети за здрав стомах

Какво да правим и какво - не

А най-лошото е, че "с течение на времето този навик може да увеличи риска от напълняване и хронични състояния като диабет или сърдечно-съдови заболявания", добавя Фанели.