Несъмнено мюслито е една от предпочитаните от мнозина закуски. С кисело или прясно мляко, с плодове, шоколад или канела - винаги се получава вкусна комбинация. Дава свеж и енергичен старт на деня ни, а и е много лесна за приготвяне. А и се оказва, че зад откритието на тази иначе непретенциозна закуска се крие неподозирано любопитна история.

Най-здравословните хранителни комбинации

Най-здравословните хранителни комбинации

Храните, които винаги да ядем заедно

За начало нека споменем един интересен факт. "Мюсли" произлиза от немски език - думата mus означава каша, пюре. Но толкова с по-скучната фактология.

Географската история на тази така обичана закуска ни пренася в Швейцария, още през далечната 1900 г. Тогава доктор Максимилиан Бирхер-Бенер, докато се разхожда из Алпите, съвсем случайно се среща с пастир, който го черпи с вкусна млечно-зърнена каша. Нея казва, че е забъркал с овесени ядки и горски плодове, по рецепта на своя дядо.

Снимка 570930

Източник: iStock

Толкова се харесал този свеж микс на доктор Бирхер-Бенер, че той нямало как да не прояви любопитство и да не проучи по-задълбочено съставките и въздействието им върху организма на човека.

За пациентите си при режима на хранене започва да включва именно от тази комбинация и да изследва процеса на възстановяването им. Така установява, че като част от диетата овесените ядки, семената и плодовете са полезна и пълноценна храна, пише House of Switzerland.

Какво закусва кралицата

Какво закусва кралицата

Вероятно и ние сме хапнали същото

А закуската действително е толкова вкусна, че се превръща в любима за мнозина и, малко по малко, добива значителна популярност първо из Швейцария, а след това и по цял свят.