Стига да попаднем на сладка и сочна диня, вкусът ѝ е истинско удоволствие в горещите летни дни. Преди да се насладим на този така обичан плод обаче, има една много важна стъпка, която не бива да пропускаме, ако не искаме да си навредим и навлечем физически дискомфорт посред лято.

Как да изберем диня, която е зряла и сочна

Как да изберем диня, която е зряла и сочна

Няколко прости трика

"Измиването на дините преди нарязване е от ключово значение", казва експертът по безопасност на храните д-р Дарин Детуайлер пред Self.

Въпреки че някои хора вероятно пропускат да измиват динята след като са я купили от магазина, тъй като разчитат на това, че все пак не ядат кората ѝ, тази стъпка далеч не е за пренебрегване.

За да се убедим, е достатъчно само да се замислим за това, че дините растат на земята, където са изложени на всякакви замърсители. А след като бъдат откъснати, съхранявани и транспортирани, докато стигнат до магазина и най-накрая на кухненския ни плот, те натрупват още повече бактерии.

Снимка 721039

Източник: iStock

Впоследствие, разрязвайки динята с нож, всички тези нежелани замърсявания и бактерии може да се прехвърлят от кората навътре в сърцевината ѝ.

Салмонела, листерия и ешерихия коли са част от бактериите, които, попадайки в организма ни чрез храната, могат да ни разболеят сериозно. Ако това се случи, е вероятно да изпитаме класическите симптоми на хранително отравяне като гадене, повръщане и диария, които обикновено се появяват в рамките на няколко часа до няколко дни след и продължават приблизително същото време.

Снимка 721038

Източник: iStock

И имайки предвид че динята се консумира сурова, единственият ефективен начин да се предпазим, е като я измиваме преди да я нарежем и консумираме. Тук е моментът да отбележим също, че това важи и за пъпешите.

Премахваме замърсяванията и бактериите и от двата вида плодове, като ги изплакваме под хладка течаща вода и изтъркаме с чиста четка. След това подсушаваме с кухненска хартия, тъй като бактериите обичат влагата.

6 хидратиращи храни, които подпомагат контрола на кръвната захар

6 хидратиращи храни, които подпомагат контрола на кръвната захар

И защо е полезно да ядеми динята със сирене

Уточняваме, че не е необходимо да използваме сапуни или препарати. Но е добре преди да разрежем плода, да се уверим, че и ножът също е чист. Накрая ни остава да му се насладим, а останалите парчета да приберем в хладилник и консумираме в рамките на три до четири дни.