Как да изберем сладка и зряла диня е умение, което изглежда маловажно, но съвсем не е такова. Защото рискът да се сдобием с безвкусна версия на един от най-любимите летни плодове е голям.
С помощта на няколко визуални и звукови индикатора обаче лесно можем да се сдобием със сочна яркочервена диня. Ето кои са те.
Светлото петно, където е лежала върху земята
Този обезцветен участък на кората на динята от едната й страна показва колко е зряла. Млечно жълт до оранжев цвят на петното означава добре узряла диня. Бял или бледожълт - че е зелена.

Източник: iStock
Как е зреела е от значение
Ивиците на кората
Те трябва ясно да се разграничават по цвят една от друга - зелените да са тъмнозелени, а светлине - бледожълти.
Прочутото почукване
Динята - за разлика от много други неща - е добре да бие на кухо. Тогава е зряла.

Източник: iStock
Ивиците също се гледат
Тежест
Ако две дини са еднакви по големина, но едната е по-тежка от другата, то тя е по-зрялата и по-сладката.
Форма
По-кръгъл и добре оформен плод в сравнение с овален например е гаранция за повече сладост, защото захарите са се разпределили равномерно.

Източник: iStock
Червена и сочна - както всички я предпочитат
Твърдост
Динята трябва да е твърда, без меки петна и каквито и да било наранявания. И трябва да имаме предвид, че за разлика от други плодове, веднъж откъсната динята спира да зрее, пишат Real Simple.