Добрата хигиена на ръцете е най-ефикасният начин да се предпазим от заразяване с новия корoнaвирус. Но само редовното използване на сапун и топла вода не е достатъчно, особено ако сме дами и сме фенки на красивия и дълъг маникюр.

Лекарите предупреждават, че във времена на пандемия е добре ноктите на ръцете да бъдат максимално къси, за да не може под плочката да се натрупва мръсотия, вируси и бактерии.

Има и един много лесен тест, с който да разберем дали ноктите ни са прекалено дълги. Допираме ги в дланта на другата ръка и ако не можем да усетим кожата на пръстите си, значи няма да можем да ги почистим добре и имаме нужда да ги подкъсим.

Снимка 473213

Източник: iStock

От ноктите вирусите много лесно могат да попаднат в носа, устата и очите ни и така да се окажем заразени с COVID-19 или някоя друга неприятна болест. Неслучайно всички с професии, изискващи изрядна хигиена, не могат да си позволят дълъг маникюр - като лекари, медицински сестри или готвачи, пише Daily Mail.

Коронавирусът, разпространението му и как изглежда под UV лампа

Колко лесно се разпространява коронавирусът

Нагледна демонстрация

В най-голям риск от заразяване са всички, които имат вредния навик да си гризат ноктите. Дори и да не сме сред тях, е добре да следваме препоръките да подкъсим маникюра си максимално и да обръщаме повече внимание на тази зона от ръцете всеки път, когато ги измиваме.