Содата за хляб е продукт, който се намира във всяка кухня и най-често се използва в различни печива. В последните години все повече се говори за нея и като за натурален и ефективен заместител на редица почистващи продукти, а някои дори я слагат и в прането.
Има обаче и други, които консумират сода бикарбонат, разтворена във вода, убедени в нейните ползи за здравословното състояние. От CNN се допитват до специалисти, за да разберат какви са плюсовете и какви - минусите на този навик.
Водени от идеята, че всичко натурално е полезно, мнозина твърдят, че содата за хляб им помага при киселинен рефлукс, подобрява нивата на енергия и дори представянето им по време на тренировки. Не бива обаче да се подценява химичната реакция, която се случва, когато содата попадне в тялото ни - именно от нея зависи дали тя ще ни помогне или ще ни навреди.
Източник: iStock
Натриевият бикарбонат, както е официалното й название, е смес от натрий, водород, въглерод и кислород. Едно от основните свойства на тази комбинация е неутрализирането на киселинността, на което се дължи и чувството на облекчение, когато се използва при рефлукс.
Що се отнася до подобряване на издръжливостта при тренировки, това също си има своето научно и химично обяснение. Когато спортуваме, мускулният метаболизъм произвежда водородни йони. А разграждането на мускулния гликоген, който произвежда енергия, също води до производството на лактат и водороден йон.
Натрупването на йони увеличава киселинността в мускулите и кръвта, което прави физическите упражнения по-трудни за изпълнение. Затова, ако приемаме сода за хляб преди тренировка, това ще намали киселинността на мускулите и ще ни помогне да дадем най-доброто от себе си.
Източник: iStock
Според различни изследвания, ако я приемаме около час преди тренировка, можем да удължим упражненията с висока интензивност с около 12 минути, а ефектът върху pH-то продължава около три часа. Повече повторения на силови упражнения с по-малко мускулна умора - това е ефектът, който постигат спортисти благодарение на содата в сравнение с други от група, приемаща плацебо.
Още една важна полза за здравето ни от приема на сода бикарбонат се изтъква в други изследвания. Те доказват, че с нея можем да намалим риска от усложнения при бъбречни заболявания и да забавим техния ход. Причината е, че при недобра бъбречна функция киселинността в организма и в кръвта се повишава, което може да се повлияе от содата.
Содата има алкално pH от около 8,3 и ако прекалим с количеството, което консумираме, ползата може да се превърне във вреда. Средата с по-ниска киселинност например може да повлияе на усвояването на някои лекарства, затова е добре да се консумилтираме с лекаря си, преди да решим да използване този метод. Има и хора, за които е напълно непрепоръчителна - като бременни жени, тези със сърдечно-съдови проблеми, ацидоза или алкалоза.
Източник: iStock
Няма стандартизирана препоръка за дневното количество сода бикарбонат, което трябва да приемаме, но то зависи и от целта, която искаме да постигнем. За облекчаване на стомашни смущения като киселини ще ни помогне и 1/4 чаена лъжичка, смесена с малко вода.
Най-добре е да я приемаме след хранене, защото стомахът се нуждае от киселина, за да разгражда изядената храна. В противен случай можем да си докараме други неразположения като диария, повръщане и газове, особено ако прекалим и с количеството.
Ако искаме да подобрим спортните си постижения, ще се нуждаем от по-голямо количество сода бикарбонат преди тренировка, но е добре то да не бъде повече от една супена лъжица. Редовният й прием в големи количества може да доведе до наистина сериозни състояние като метаболитна алкалоза, което означава, че pH на тялото е повече от 7,45. Тогава се намалява притока на кръв към мозъка, на кислород към тъканите и има висок риск от настъпване на сърдечни увреждания.
Трябва да имаме предвид и факта, че в содата за хляб има високо съдържание на натрий, който, също както готврската сол, кара сърцето да бие по-учестено и повишава кръвното налягане. Затова препоръката е водата със сода да се приема предимно в сутрешните часове, за да се избегне нежелан ефект върху качеството на съня.