Лятото е вече тук и ако сме пропуснали правилния момент да влезем във форма с тренировки, то сега сигурно ще разчитаме на диета, за да свалим някой и друг килограм. Но е важно да знаем, че лишаването от едни или други хранителни продукти има ефект не само върху фигурата, но и върху мозъка ни.

За мозъка ни е важно не как изглеждаме, а как поддържаме живота си. Има два основни хормона, свързани и с него, и с храненето. Грелинът, известен като хормон на глада, се секретира, когато мозъкът усети, че енергийните запаси на тялото спадат. Тогава чувстваме, че сме гладни.

Лептинът пък е хормон на ситостта, който се отделя, когато мозъкът ни прецени, че вече сме яли достатъчно и енергийните ни нужди са били изпълнени. Чрез тези сигнали мозъкът ни алармира кога тялото трябва да търси храна, когато да съхранява енергия, и кога да трупа резерви, ако усети лишения.

Снимка 486366

Източник: iStock

Когато започнем нова диета или просто не консумираме достатъчно храна за нуждите на мозъка, можем да усетим симптоми като отпадналост, главоболие или пък депресия. След няколко седмици обаче това отшумява, а мозъкът се адаптира към новите килограми и нива на мазнини. Затова постоянството е толкова важно.

В краткосрочен план можем да свалим само няколко килограма и скоро те да се върнат. Но в дългосрочен постигаме пренастройване, с което ускоряваме метаболизма, контролираме глада и границата, при която мозъкът ни алармира, че трябва да се трупат резерви заради недостиг, предава The Healthy.

Разбира се, от съществено значение е и на каква точно диета се подлагаме. Фокусирането само върху калориите е едно то нещата, които в повечето случаи ни пречат да свалим килограми. Важно е да даваме на тялото си истинска, а не преработена храна - предимно плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Средиземноморска диета, кето диетата и кой режим на хранене да изберем през 2020 г.

Диетата, от която имаме нужда през 2020 г.

И с коя e по-добре да внимаваме

Важно е да не забравяме, че когато се ограничаваме в храненето, вероятно ще ограничим и приема на вещества, които ни карат да се чувстваме добре (като тези в сладките храни например). И за да не ни изглежда диетата като ужасно мъчение, трябва да си доставяме удоволствие по друг начин. Най-лесният е чрез физическа активност, която ни зарежда с хормона на щастието.