Началото на всяка нова година е времето, в което пристъпваме към изпълнение на обичайните обещания - да спортуваме повече, да се храним по-здравословно и т.н. Ако сме решили да влизаме във форма за лятото, можем да си изберем сред хранителните режими, които ще бъдат най-актуални през следващите месеци. Има и някои диети, които все повече хора отричат.

Средиземноморска диета

Тя си остава фаворит и за тази година. Причината е, че предлага разнообразно и пълноценно хранене, с което нищо няма да ни липсва, а и определено ще ни се услади, особено ако сме фенове на морските дарове.

Все повече изследвания показват, че хората от Средиземноморието могат да сr похвалят с по-добро здраве и по-дълъг живот. А ние можем само да взимаме пример от тях. Средиземноморската диета доказано намалява и риска от диабет и деменция.

Снимка 351932

Източник: iStock

Това е диета, която се превръща в начин на живот. Зърнени храни, плодове, зеленчуци, зехтин, риба, бобови култури и вино - какво повече му трябва на човек. Те са за сметка на по-малко червено месо, захар и наситени мазни.

Кето диета

Все по-популярният в последно време хранителен режим, изключващ напълно въглехидратите, оказва се, печели и все повече противници. Определян като прекалено строг и ограничаващ, няма нужда да прибягваме до него, освен ако нямаме медицинска причина да го правим.

Диетата на Орниш

Тя се препоръчва за здраво сърце. Най-известният й фен е вече покойният Стив Джобс. Това е вегетариански режим, който подрежда храните в пет групи - от най-полезни към най-вредни. Консумацията на мазнини е сведена до минимум, за разлика от тази на храни с високо съдържание на фибри. Диетата върви ръка за ръка с тренировки, йога и медитация.

Кето диетата и 5 любопитни факта за нея

5 любопитни факта за кето диетата

Полезна или вредна е тя

Флекситарианска диета

Основната идея при нея е постепенно да намалим количеството месо, което консумираме, като си го позволяваме само когато наистина много ни се яде.

Причината е, че вегетарианците доказано имат по-ниско телесно тегло и индекс на телесните мазнини. Закуските са по около 300 калории, обедите - около 400, а вечерите - с 500 калории, пише Daily Mail.