Всеки професионален спортист трябва да обръща особено внимание на всеки един аспект от подготовката си. Най-добрите знаят, че не всичко приключва с физическите усилия, които се полагат.
Храненето, и то правилното хранене, в много случаи е далеч по-важно от тренировките. Просто защото не са един и два примерите на спортисти, които страдат изключително много от контузии, които влияят негативно на представянето им.
Това важи в пълна сила за тенисистите, които се нуждаят не само от сила и издръжливост, но и от изключителна гъвкавост на мускулите. Ето защо елитни спортисти като Новак Джокович и Карлос Алкарас са решили да променят доста начина си на хранене и да изключат глутена от менюто си.
Голямата промяна за Новак Джокович
Още през 2010 г. по време на мач от Australian Open Джокович изпитва сериозни проблеми с дишането, които впоследствие се оказва, че се дължат на дисбланас в храносмилателната му система. Това забелязва доктор Игор Четоевич, който прави среща със сънародника си, за да обсъдят начина му на хранене.
Оказва се, че тялото на Джокович е чувствително към глутен. Последвалите кръвни тестове пък показват, че тенисистът има силна непоносимост към пшеница и млечни продукти.

Източник: Gettyimages
Новак Джокович
Понеже стремежът му да е най-добрият не датира от вчера и от днес, Новак Джокович решава за две седмици да изключи хляба и млечните продукти от диетата си. И веднага усеща сериозно подобрение в нивата си на енергия, като сънят му също се е подобрил, пише GQ.
Безглутеновата диета става част от живота на Джокович и до днес той се храни предимно със зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки и нахут.
Карлос Алкарас по стъпките на Джокович
През последните няколко години испанецът също е изключил глутена от диетата си. Това се случва след предложение на физиотерапевта му Хуанхо Морено. Пред ATP Алкарас казва, че много обича суши, затова редовно вечерта преди мач си похапва.

Източник: GettyImages
Карлос Алкарас
В менюто на испанеца влиза и безглутенова паста. Но когато се прибере у дома и има малко повече свободно време си хапва бургери и пица, защото много ги харесва, пише Tennis.com.
Като цяло Алкарас няма проблемите на Джокович, когато стане дума за глутен и млечни продукти, но въпреки това изключването им по време на турнири и преди важни мачове отново се отразява положително на представянето на тенисиста.