Сърдечно-съдовите проблеми са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. А добрата новина е, че голяма част от тях са предотвратими чрез правилните навици на живот. Разбира се, от водещо значение е храненето.

Ягоди, аспержи, нар и още първи приятели в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Кулинарни герои за здраво сърце

Правят чудеса и за други важни органи

При него обаче има редица спорни аспекти, по които учените непрекъснато излизат с нови изследвания и теории и никак не е трудно накрая да се объркаме кое наистина е полезно и кое - вредно.

Подобен е случаят и с млечните продукти. Неведнъж сме чували твърдението, че пълномаслените сред тях е добре да се избягват заради голямото количество наситени мазнини, които съдържат. Сега обаче ново изследване на учени от George Institute for Global Health опровергава тази позиция.

Снимка 547480

Източник: iStock

Изследователите анализират приема на млечни продукти при 4150 шведи над 60 години, като измерват концентрацията в кръвта на някои мастни киселини, които се намират в тези храни. Наблюдението продължава повече от 16 години, като се следи и колко души са получили инфаркт или са развили други сърдечно-съдово заболяване.

Така се установява, че рискът от тези болести е по-нисък при хората, които имат по-високи нива на млечни мастни киселини. Освен това се доказва, че по-честата консумация на пълномаслени млечни продукти не е свързана с повишена смъртност.

Снимка 547478

Източник: iStock

Учените подчертават, че връзката между приема на мазнини и здравето на сърцето е много по-сложна, отколкото предполагаме. Затова и "видът на хранителните мазнини или техният източник всъщност са по-важни от количеството", предава Guardian.

Затова по-добрият избор, който можем да направим, е на натурално кисело или прясно мляко, а не на това, което изкуствено е обезмаслено. Освен това, сирената съдържат витамин К, който е известен със своята роля в защита на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Млечните продукти, шоколадът и как ни помагат да имаме здраво сърце

3 храни за здраво сърце

Какво и по колко да консумираме

Изводът от това изследване се потвърждава и от голям анализ на данни за над 43 хиляди души от САЩ, Дания и Великобритания. Затова вече млечните продукти могат да бъдат извадени от графата с врагове на доброто сърдечно здраве.