Добре знаем, че храненето е от съществено значение за здравословното ни състояние. Сърдечно-съдовите заболявания пък са на водещо място сред причините за смъртност, затова трябва да сме наясно какво да консумираме, за да поддържаме сърцето си в добра форма.

Кашуто, сърцето и как с една шепа от ядките на ден можем да свалим кръвното налягане

Какви са ползите от една шепа кашу на ден

Стига да не са осолени

Според ново проучване, проведено в Университета в Неапол, умерената консумация на пълномаслени млечни продукти е един от лесните начини да се погрижим за здравето на сърдечно-съдовата система.

Акцентът е най-вече върху киселото мляко и сиренето заради процеса на ферментация, през който преминават. Изследователите посочват, че става дума за количество от около 200 г кисело мляко и 50 г сирене на ден.

Снимка 543898

Източник: iStock

Противно на старите теории, че високото съдържание на наситени мазнини е рисково за здравето на сърцето, сега се открива точно обратния ефект. С анализ на данни и научни експерименти е установено, че хората, които хапват по 200 г кисело мляко на ден, имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания от тези, които не консумират млечния продукт. 

Снимка 458433

Източник: iStock

Учените ни дават още една добра новина - че шоколадът също е полезен за сърцето. Но и тук има условие - да бъде между 20 и 45 г на ден, като препоръката е дори да намалим количеството до едва 10 г, за да избегнем по-голямото количество захар и калории, които неутрализират ползите, предава Insider.

Шоколадът, консумацията му в определено време и можем ли да отслабнем с нея

Можем ли да отслабнем с шоколад

Важно е не само какво, но и кога

Ползите от шоколада за сърцето се дължат на флаваноидите в състава му. И въпреки че в това изследване не се уточнява, ние си знаем, че е най-добре да изберем натурален с по-високо съдържание на какао, а не на мляко и захари.