Всеки ентусиаст кулинар знае, че един от лесните начини да придадем повече вкус и характер на ястията, е чрез ползването на сос. А дали ще прибегнем към класически рецепти, или ще експериментираме, зависи от настроението и от наличните продукти.
За един почти универсален сос обаче са ни необходими няколко основни продукта, които присъстват в почти всяка кухня. Говорим за класическия винегрет, който обаче да подобрим с няколко необичайни добавки и да го превърнем в лимонов.
Ето и какво ни е необходимо за лимоновия винегрет:
Източник: iStock
- 2 средно големи лимона
- 1 скилидка чесън, стрита на паста
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. мед
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 3/4 ч.л. настърган джинджифил
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 чаша зехтин
- 2 с.л. олио
Настъргваме кората от единия лимон, след което изстискваме сока и на двата лимона, и го изсипваме в буркан. Добавяме всички останали продукти, освен мазнината, затваряме буркана, разклащаме усилено и разбиваме добре.
Добавяме зехтина и олиото, след което повтаряме разбъркването, докато се получи емулсия.
Източник: iStock
Можем да използваме готовия лимонов винегрет с всякакви зелени салати. Сосът се съхранява добре в хладилник за около седмица, като не бива да забравяме да го разбъркаме преди употреба, защото се утаява, пише The Kitchn.