Всеки ентусиаст кулинар знае, че един от лесните начини да придадем повече вкус и характер на ястията, е чрез ползването на сос. А дали ще прибегнем към класически рецепти, или ще експериментираме, зависи от настроението и от наличните продукти.

Сосът от три съставки, който подхожда буквално на всичко

Сосът от три съставки, който подхожда буквално на всичко

От салати до стекове и пържени картофки

За един почти универсален сос обаче са ни необходими няколко основни продукта, които присъстват в почти всяка кухня. Говорим за класическия винегрет, който обаче да подобрим с няколко необичайни добавки и да го превърнем в лимонов.

Ето и какво ни е необходимо за лимоновия винегрет:

Снимка 559274

Източник: iStock

  • 2 средно големи лимона
  • 1 скилидка чесън, стрита на паста
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. мед
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 3/4 ч.л. настърган джинджифил
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 чаша зехтин
  • 2 с.л. олио

Настъргваме кората от единия лимон, след което изстискваме сока и на двата лимона, и го изсипваме в буркан. Добавяме всички останали продукти, освен мазнината, затваряме буркана, разклащаме усилено и разбиваме добре.

Добавяме зехтина и олиото, след което повтаряме разбъркването, докато се получи емулсия.

Снимка 698878

Източник: iStock

Можем да използваме готовия лимонов винегрет с всякакви зелени салати. Сосът се съхранява добре в хладилник за около седмица, като не бива да забравяме да го разбъркаме преди употреба, защото се утаява, пише The Kitchn.