Ако сме фенове на домашно приготвената зимнина, сигурно вече сме затворили бурканите, а може и вече да сме пристъпили към консумацията. Е, има и едни други магийки в буркан, който обичаме да си приготвяме по всяко време на годината, най-вече със сезонни плодове. Сладката и мармаладите не са особена философия, най-важното за тях са качествените продукти, а идеи за приложението им след това има десетки.
И понеже през студените месеци е времето на цитрусовите плодове, даваме три идеи за сладка и мармалади с тях.
Италиански лимонов мармалад
Звучи точно толкова вкусно, колкото и всъщност е. А и е не по-малко полезно, защото ни носи ударна доза витамин С, от който имаме голяма нужда точно през тези месеци. Средиземноморско слънце, затворено в буркан, този мармалад е на голяма почит на Ботуша, а ние може да се пренесем поне мислено там, докато го приготвяме и похапваме.
Какво ни трябва:
- 4 големи лимона;
- 2 чаши бяла захар;
- 1 чаша вода;
- 1 ч.л. екстракт от ванилия.
Какво ги правим:
- Измиваме и подсушаваме лимоните, след което настъргваме кората им. После ги изстискваме и махаме семките;
- Слагаме всички в малка тенджерка. Добавяме захарта и водата. Разбъркваме непрекъснато, докато захарта се разтопи;
- Оставяме да кипне, след това намаляваме котлона и оставяме да къкри бавно за 30-40 минути. През това време разбъркваме от време на време;
- За да опитаме дали е готово, гребваме с една лъжица и слагаме в студена чиния. Ако остане твърдо, значи може да махаме от котлона. Ако не, оставяме още няколко минути;
- След това изсипваме още топлия мармалад в буркани и затваряме плътно, пише City Magazine.
Източник: iStock
Лимонов мармалад с дъх на Италия
Сладко от мандарини
Искрено се зарадвахме, когато видяхме мандарините по магазините. А освен да си ги хапваме просто така, може да си приготвим и едно бързо сладко.
Какво ни трябва:
- 4-5 мандарини
- 1/2 лимон
- 1 чаша вода
- 1 ч.л. есенция от ванилия
- захар на вкус
Какво ги правим:
С тези съставки може да си приготвим бурканче прясно сладко, което да използваме за някой десерт или да хапнем просто така, с филийка.
- Измиваме добре мандарините и ги слагаме цели, с корите, да се свалят във вода. Добавяме към тях и сока от половин лимон;
- След като омекнат, вадим от водата и смиламе с блендер;
- Връщаме на котлона като добавяме и захарта, и ванилията. Разбъркваме, докато захарта се разтопи и оставяме да къкри;
- Внимателно вадим семките, ако има такива;
- След като течността се поизпари, махаме от котлона, оставяме да се охлади преместваме в буркан.
Има и друг вариант, при който нарязваме мандарините на малки парчета и директно ги варим до сгъстяване.
Източник: iStock
Цитрусов мармалад
Ако сме фенове на всички цитрусови плодове, може да ги миксираме в едно бурканче. То ще има сладко-кисел вкус, както и голямо количество витамини, и със сигурност ще внесе свежест в деня ни.
Какво ни трябва:
- 2 бр. помело
- 1 грейпфрут
- 3-4 кумкуата
- 2 лимона
- 2 портокала
- 8 чаши захар
- 8 чаши вода
Какво ги правим:
Тази рецепта иска малко повече време и търпение и са ни необходими два дни, за да я финализираме. А ето и какви са стъпките до достигане на ароматния и наистина вкусен краен резултат.
- Първо подготвяме плодовете. На помелото махаме кората, а след това я нарязваме на най-тънките възможни лентички. Сърцевината накълцваме на малки парчета, колкото хапки, без да махаме и бялата част от нея. Грейпфрутът се подготвя по същия начин. Кумкуата се реже наполовина, премахват се всички семки и се прави на лентички. На лимоните и портокалите също първо махаме кората, а след това нарязваме сърцевината, премахвайки семките;
- Така нярзаните плодове смесваме с голяма купа, добавяме водата и оставяме да престоят за 24 часа;
- На следващия ден пълним голяма тенджера и изчакваме водата да заври. Престоялата плодова смес слагаме в друга, по-малка тенджера, която поставяме в голямата, като за водна баня;
- Варим на слаб огън около 20 минути или до омекване на плодовете;
- След това добавяме захарта и разбъркваме добре;
- Увеличаваме степента на котлона и продължаваме да готвим до сгъстяване. Правим тест като вадим една лъжичка в студена чиния, за да проверим дали е достатъчно гъсто;
- След това още горещият мармалад се разлива в бурканчетата като се оставя 1/4 свободно пространство, обяснява Food 52.