Когато въздухът започне да ухае на печени кестени, дъждът потраква по прозорците и листата се стелят по улиците като златен килим, идва нашето любимо време от годината, а именно сезонът на тиквата. Някои хора броят дните до Коледа, други чакат първите пролетни цветове, но ние си чакаме тиквата.
Тя е като есенен талисман - ароматна, уютна и вдъхновяваща. Обичаме да я вплитаме в класически рецепти, но и да ѝ даваме нова роля и нов глас в познати вкусове.
С нашата класация от тиквени изкушения влиза един сладкарски шедьовър, а именно тиквеният чийзкейк "Сан Себастиан", на който попаднахме преди време в сайта Baran Bakery.
Източник: iStock
Това е чийзкейк без бисквитен блат, чиято повърхност умишлено се карамелизира до наситено кафяво, а сърцевината остава кремообразна, нежна и топяща се. Ако към това добавим малко тиквена есенция, нотки на канела, джинджифил и карамфил, ще получим десерт, който ухае на уют, топлина и сладки спомени.
Какво ни трябва
- 700 г крема сирене;
- 225 г захар;
- 190 г тиквено пюре;
- 5 яйца;
- 180 мл течна сметана;
- 30 г пшенично брашно;
- 1 с.л. ванилов екстракт;
- 1 ч.л. тиквен микс от подправки (канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил).
Източник: iStock
Какво ги правим
Подготвяме си кръгла форма с падащо дъно (около 24 см) и застиламе с два пласта хартия за печене, като оставяме хартията да стърчи над ръба. Загряваме фурната на 220°C.
В голяма купа слагаме крема сиренето, захарта, ванилията и подправките. Разбиваме с миксер, докато получим гладка, пухкава смес. Добавяме тиквеното пюре и продължаваме да разбиваме, докато стане хомогенна смес.
Източник: iStock
Прибавяме яйцата едно по едно, като разбиваме след всяко. Накрая слагаме сметаната и брашното и разбиваме за още няколко минути, докато сместа стане кремообразна и лъскава.
Изсипваме в подготвената форма и печем около 30 минути, докато повърхността добие онзи характерен тъмнокафяв загар, а центърът все още леко се тресе.
Оставяме чийзкейка да изстине напълно, преди да го разрежем. Гарантираме, че всеки би се влюбил в контраста между карамелизираната коричка и нежната тиквена сърцевина.