Спагети с доматен сос и кюфтенца е класическо ястие за италианската кухня, което въобще не е сложно. Реално приготвянето на самите кюфтенца не отнема повече от 15 минути.
Рецептата за тези по-долу са от книгата Rao's Cookbook на Франк Пелегрино, в която са събрани най-добрите рецепти на легендарния италиански ресторант в Манхатън Rao.
Два са основните трика при приготвянето им. Трябва да използваме домашна галета, като смелим стар сух хляб. Ако ползваме готова, намаляваме количеството наполовина.

Източник: iStock
Сочни и апетитни
Месото трябва да е прясно и не много сухо, ако искаме сочни кюфтенца, съветват от Food52.
Необходими продукти за кюфтенцата Rao:
- 450 г говежда кайма
- 225 г свинска кайма
- 225 г телешка кайма
- 2 големи яйца
- 1 чаша настъргано сирене Пекорино Романо (или твърдо овче сирене)
- 1½ с.л. ситно нарязан магданоз
- ½ скилидка чесън, обелена и нарязана на ситно
- Сол (морска или едра)
- Прясно смлян черен пипер
- 2 чаши галета
- 2 чаши хладка вода
- 1 чаша качествен зехтин
Готов или домашно приготвен доматен сос като маринара

Източник: iStock
Подходящи и върху паста
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесваме трите вида кайма. Добавяме яйцата, пекориното, магданоза и чесъна. Подправяме със сол и пипер.
- Омесваме на ръка до хомогенна смес. Добавяме галетата и разбъркваме отново. Постепенно наливаме водата, докато сместа стане влажна. Оформяме кюфтенца с диаметър около 6-7 см.
- В голям тиган загряваме зехтина на средно висока температура. Пържим кюфтенцата на порции, като ги обръщаме и от двете страни. Изваждаме да се отцедят върху кухненска хартия.
- Пускаме готовите кюфтенца в леко къкрещия доматен сос и оставяме да се готвят още 15 минути. Сервираме самостоятелно или върху спагети.