Спагети с доматен сос и кюфтенца е класическо ястие за италианската кухня, което въобще не е сложно. Реално приготвянето на самите кюфтенца не отнема повече от 15 минути.

С 2 съставки и за 2 минути - сосът за спагети, който винаги спасява положението

С 2 съставки и за 2 минути - сосът за спагети, който винаги спасява положението

Как да си приготвим бърз и лесен сос за всякакъв вид паста

Рецептата за тези по-долу са от книгата Rao's Cookbook на Франк Пелегрино, в която са събрани най-добрите рецепти на легендарния италиански ресторант в Манхатън Rao.

Два са основните трика при приготвянето им. Трябва да използваме домашна галета, като смелим стар сух хляб. Ако ползваме готова, намаляваме количеството наполовина.

Сочни и апетитни

Източник: iStock

Сочни и апетитни

Месото трябва да е прясно и не много сухо, ако искаме сочни кюфтенца, съветват от Food52.

Необходими продукти за кюфтенцата Rao:

  • 450 г говежда кайма
  • 225 г свинска кайма
  • 225 г телешка кайма
  • 2 големи яйца
  • 1 чаша настъргано сирене Пекорино Романо (или твърдо овче сирене)
  • 1½ с.л. ситно нарязан магданоз
  • ½ скилидка чесън, обелена и нарязана на ситно
  • Сол (морска или едра)
  • Прясно смлян черен пипер
  • 2 чаши галета
  • 2 чаши хладка вода
  • 1 чаша качествен зехтин

Готов или домашно приготвен доматен сос като маринара

Подходящи и върху паста

Източник: iStock

Подходящи и върху паста

Начин на приготвяне:

  • В голяма купа смесваме трите вида кайма. Добавяме яйцата, пекориното, магданоза и чесъна. Подправяме със сол и пипер.
  • Омесваме на ръка до хомогенна смес. Добавяме галетата и разбъркваме отново. Постепенно наливаме водата, докато сместа стане влажна. Оформяме кюфтенца с диаметър около 6-7 см.
  • В голям тиган загряваме зехтина на средно висока температура. Пържим кюфтенцата на порции, като ги обръщаме и от двете страни. Изваждаме да се отцедят върху кухненска хартия.
  • Пускаме готовите кюфтенца в леко къкрещия доматен сос и оставяме да се готвят още 15 минути. Сервираме самостоятелно или върху спагети.