Хладното време ни кара да искаме ароматна и сгряваща храна. Яхниите по презумпция са точно такива. Но ние искаме нещо малко по-различно и интересно.

Как да приготвим сочни свински котлети само с 4 съставки

Как да приготвим сочни свински котлети само с 4 съставки

Бърза вечеря, подходяща за есента

Като тази рецепта за телешка яхния с тъмна бира. Вдъхновена от класическата ирландска яхния с Guinness, тя може да се сготви и с други видове тъмно пиво.

Необходими продукти (за 6 порции)

900 г телешко месо, нарязано на кубчета (най-добре гърди или плешка)

2 глави лук, нарязани на едро

5 скилидки чесън, ситно нарязани

5-6 моркова, нарязани на едри парчета

4 стръка целина, нарязани

500 г дребни картофи

1/4 чаша брашно

2 с.л. доматено пюре

330 мл тъмна бира

1 л телешки бульон

4 с.л. олио

Сол и черен пипер на вкус

1 с.л. сос Уорчестър

4 стръка прясна мащерка или 1 ч.л. суха

Ароматна и уютна

Източник: iStock

Ароматна и уютна

Начин на приготвяне:

  • Загряваме фурната на 150°C. Овкусяваме телешкото със сол и пипер, овалваме в брашно. В голяма тенджера (или глинен съд) загряваме 2 с.л. олио и запържваме месото до златисто. Вадим го и оставяме настрана.
  • В същата тенджера добавяме чесъна и доматеното пюре, готвим около минута. Добавяме бирата и разбъркваме добре, като остъргваме дъното.
  • Добавяме още бульона, соса Уорчестър и мащерката. Връщаме месото обратно.
  • Покриваме и готвим във фурната за час.
  • Междувременно запържваме лука, морковите и целината в останалото олио до леко карамелизиране. След час добавяме зеленчуците и картофите към месото. Готвим още около 45 минути, докато месото стане крехко.

Поднасяме телешката яхния с прясно изпечен хляб, кисели краставички или лъжичка заквасена сметана. Бирата пък можем да заменим с червено вино или дори кафе, което придава дълбочина на вкуса, пишат Inspired Taste.