Хладното време ни кара да искаме ароматна и сгряваща храна. Яхниите по презумпция са точно такива. Но ние искаме нещо малко по-различно и интересно.
Като тази рецепта за телешка яхния с тъмна бира. Вдъхновена от класическата ирландска яхния с Guinness, тя може да се сготви и с други видове тъмно пиво.
Необходими продукти (за 6 порции)
900 г телешко месо, нарязано на кубчета (най-добре гърди или плешка)
2 глави лук, нарязани на едро
5 скилидки чесън, ситно нарязани
5-6 моркова, нарязани на едри парчета
4 стръка целина, нарязани
500 г дребни картофи
1/4 чаша брашно
2 с.л. доматено пюре
330 мл тъмна бира
1 л телешки бульон
4 с.л. олио
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. сос Уорчестър
4 стръка прясна мащерка или 1 ч.л. суха

Източник: iStock
Ароматна и уютна
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната на 150°C. Овкусяваме телешкото със сол и пипер, овалваме в брашно. В голяма тенджера (или глинен съд) загряваме 2 с.л. олио и запържваме месото до златисто. Вадим го и оставяме настрана.
- В същата тенджера добавяме чесъна и доматеното пюре, готвим около минута. Добавяме бирата и разбъркваме добре, като остъргваме дъното.
- Добавяме още бульона, соса Уорчестър и мащерката. Връщаме месото обратно.
- Покриваме и готвим във фурната за час.
- Междувременно запържваме лука, морковите и целината в останалото олио до леко карамелизиране. След час добавяме зеленчуците и картофите към месото. Готвим още около 45 минути, докато месото стане крехко.
Поднасяме телешката яхния с прясно изпечен хляб, кисели краставички или лъжичка заквасена сметана. Бирата пък можем да заменим с червено вино или дори кафе, което придава дълбочина на вкуса, пишат Inspired Taste.