Клековете са едно от задължителните упражнения, без които със сигурност не минаваме, ако тренираме редовно. Те са особено любимите на жените, защото се грижат за стегнатото дупе. Основни и много важни обаче са и за тренировките с тежести. А, оказва се, ползите от тях далеч не се изчерпват до тук.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Физическата активност е толкова важна за тялото, колкото и за ума. Тя повишава настроението, прави ни по-концентрирани и мотивирани, подобрява паметта и когнитивните способности.

Това е като цяло, но в частност има едно упражнение, за което учените са категорични, че има безспорни ползи за правилното функциониране на мозъка и забавяне остаряването му. И това са именно клековете.

Снимка 546855

Източник: iStock

Различни медицински специалисти ги определят като "интелигентно" упражнение, в което тренираме и мозъка чрез периодични приливи и отливи на кръв към него. Това тренира артериите и по този начин го поддържа във форма.

Освен това, по-интензивните упражнения, като клековете, а не ходенето, изпращат повече кръв в хипокампуса, който е отговорен за паметта и ученето. От три до пет минути стоене в клек по три пъти седмично са много по-ефективни от упражненията в изправено положение. Това е така, защото с клековете натоварваме повечето от основните групи мускули, предава Eat This, Not That.

Бягането, леките физически упражнения, когнитивните умения и ползите за мозъка ни

Защо да не почиваме през деня

Звучи логично

Друго ново проучване, цитирано от Joe твърди, че упражненията за крака изпращат важни сигнали по нервите, които са от съществено значение за производството на нови, здрави мозъчни клетки. А ефектът е още по-добър, ако в тях включим и тежести - например клекове с лост.