Чаят е една от най-обичаните напитки на планетата, независимо от вида му. Някои се събуждат с него, за други действа успокоително преди заспиване, а за трети е част от следобеда, споделен с приятели. И тъй като хората по цялото земно кълбо консумират тази напитка - някои в продължение на стотици години - възниква въпросът какви ползи за здравето може да предложи тя и дали има отрицателни странични ефекти.

Черен, зелен или бял - каква е разликата между чаят, добиван от растението Camellia sinensis

Черен, бял или зелен чай - каква е разликата и кой да предпочетем

Предимствата на всеки от трите

Повечето от тези ползи или нежелани ефекти са свързани с конкретни видове чай, но има няколко, които се отнасят за напитката в най-общ смисъл. Ето какво споделят конкретно специалистите по хранене, цитирани от Eat This, Not That.

Сърдечносъдова система

Черният, зеленият и чая от хибискус се свързват с подобряване здравето на сърцето, включително понижават кръвното налягане, намаляват нивата на лошия холестерола и подобряват цялостната сърдечносъдова функция. Конкретно с черния чай ще дадем на тялото си полезни съединения като теафлавини и теарубигини, които намалят риска от сърдечни заболявания.

Снимка 635642

Източник: iStock

Когнитивни функци

Любителите на зеления чай ще се радват да разберат, че навикът им да го консумират може да даде тласък на мозъка. Защото съдържа L-теанин - аминокиселина, която действа синергично с кофеина, за да осигури по-плавен и по-продължителен прилив на енергия, подобрявайки бдителността и когнитивните функции.

Храносмилане

Ако се борим с разстроен стомах или с проблеми с храносмилането, някои чайове могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре. Билкови като лайка, мента и джинджифил поддържат здравето на храносмилателната система и облекчават симптомите на подуване на корема и гадене. Танините в черния чай пък имат леки антибактериални свойства, които могат да подпомогнат здравето на червата, насърчавайки растежа на полезните бактерии.

Снимка 635644

Източник: iStock

Kофеин

Някои чайове пък съдържат прилично количество кофеин - като черен, зелен и оолонг. Прекомерната им консумация обаче може да доведе до странични ефекти като нервност, ускорен сърдечен ритъм и затруднения със съня. Затова е важно да се пият умерено.

Mетаболизъм

Съществуват дори определени чайове, които помагат за регулирате на метаболизма, ако той е излязъл от равновесие по различни причини. В неотдавнашно проучване, се посочва, че е установено, че  зеленият чай има положителен ефект върху метаболизма, което е пряко свързано и с контролирането на нивата на глюкоза и управление на теглото. Проучването установява, че това важи и за пациенти с диабет.

Снимка 635643

Източник: iStock

Отделителна система

Има видове чайове, които предизвикват по-често уриниране. Тези от глухарче, зелен, от ечемик или хибискус имат подчертано диуретични свойства. Диуретиците са вещества, които карат тялото да се освободи от солта и водата под формата на урина. Подобен тип чайове се препоръчват на хора с бъбречни проблеми, диабет или някои сърдечни проблеми. Но пък и заради силата на диуретиците добре е да се избягват след 16:00 ч. - освен ако не искаме да прекараме нощта в тоалетната.

Чаят, запарването му и грешката, която често допускаме

Грешката, която допускаме при приготвянето на чай

Как да извлечем максимум ползи и вкус

Тегло

Проведени са множество изследвания за положителния ефект от ежедневната консумация на зелен чай върху контрола на теглото. 12-седмично проучване на ежедневна консумация на зелен чай при жени показва значително намаляване на мазнините в областта на корема. Причината за това са повишените нива на енергия, както и на контрола на метаболизма и помощта при производството на липиди.