Макар произходът му да е някъде в далечна Азия, в днешно време чаят се е превърнал в масов продукт в световен мащаб. Той е ободряваща и тонизираща напитка, обичайна част от ежедневието ни. Освен това е лесно достъпен и дори в кварталния магазин може да открием множество от разновидностите му - от черен, през червен, дори до бял.

Кафето, чаят и коя от двете напитки е по-добра - за здравето и за начало на един успешен ден

Кафе или чай - кой е по-добрият начин да започнем деня си

Плюсовете и минусите на двете ободряващи напитки

Всъщност интересното е, че повечето видове чай произлизат от едно и също растение. Но замисляли ли сме се по какво точно се различават отделните сортове един от друг и какво ги прави уникални и с различно действие върху нашия организъм. От Real Simple хвърлят известна светлина в тази насока.

Черен чай

Черният е най-популярната разновидност на сортовете чай, добивани от листата на чаеното дърво Camellia sinensis.

Основната разлика между видовете му е времето, през което набраните листа се окисляват, преди да бъдат изсушени. Окисляването води до покафеняване на листата и променя вкуса им. Листата от черен чай се окисляват най-дълго време и заради това развиват малцовия, характерен плътен вкус.

Снимка 611209

Източник: iStock

Често листата от черен чай се предлагат натрошени на малки парчета, а причината е, че това насърчава окислителния процес.

Чаша черен чай обикновено съдържа между 40 и 60 милиграма кофеин, което го прави идеален за добър старт на деня. Помага и за поддържане на здравето на сърцето, благодарение на флавоноидите - вещества със силно антиоксидантно действие.

Зелен чай

Ако искаме да опитаме по-чистия, тревист вкус на растението Camellia sinensis, то тогава може да посегнем към зеления чай. В този случай листата се нагряват за кратко, след като бъдат набрани, за да предотвратят окисляването и да запазят естествените си качества.

Снимка 611212

Източник: iStock

Чаша зелен чай обикновено съдържа между 30 и 50 милиграма кофеин и висок процент полифеноли - антиоксидантни съединения, които предпазват тялото от множество болести. Енергизиращ и успокояващ, той е чудесна напитка за сутринта или ранния следобед.

Бял чай

За производството на бял чай листата на Camellia sinensis се берат преди да са се отворили напълно - когато младите пъпки все още имат леко покритие от бели власинки. След събирането им, листата се оставят да се окислят за няколко часа, преди да бъдат изсушени. Крайният продукт е лек, деликатен чай с флорални нотки.

Снимка 611211

Източник: iStock

В една чаша се съдържат между 15 и 30 милиграма кофеин. Подобно на другите сортове чайове, белият е пълен с антиоксиданти и може да намали възпаленията в организма.

Чай ройбос

Тази леко червеникава на вид напитка се добива от растението Aspalathus linearis, виреещо в Южна Африка. Начинът на добиване е подобен - стъблата и листата на растението се окисляват и изсушават, като по време на процеса придобиват характерния червен цвят.

Чаят, запарването му и грешката, която често допускаме

Грешката, която допускаме при приготвянето на чай

Как да извлечем максимум ползи и вкус

Чаят ройбос има мек, леко сладникав орехов привкус. Не съдържа кофеин, но за сметка на това е пълен с антиоксиданти и е изключително полезен за сърцето.