Освен че са вредни навици, тютюнопушенето и пиенето на алкохол могат да доведат до различни заболявания, включително рак на гърлото, устната кухина и ларинкса. Но според ново изследване консумирането на две особено популярни сутрешни напитки може до известна степен да ни предпази от тези видове рак.
Американски учени са събрали богат набор от данни, съпоставени в 14 проучвания, за да определят какво присъства в диетите на хора с различни тумори в областта на главата и шията. След прегледа на резултатите, изследователите заключават, че това е ежедневната консумация на кафе и чай.
И по-точно, според данните пиенето на четири чаши кофеиново кафе всеки ден може да намали вероятността от развитието на рак в областта на главата и шията с до 17%. При хората, пили четири или повече чаши кофеиново кафе, е отчетен 30% по-нисък риск от развитие на рак в устната кухина и 22% по-нисък риск от рак на гърлото.
Безкофеиновото кафе също се свързва с посочените ползи. Тези, които са го предпочели, пък отчитат 25% спад на рака на устната кухина.
За тези, които пък залагат на черния чай, новините са също добри. Консумацията му се свързва с почти 30% по-нисък риск от рак на гърлото, а ако пием по две-три чаши чай, може да увеличим шансовете да се предпазим от рак на ларинкса до 38%.
Източник: iStock
И за двата вида напитки се твърди, че съдържат мощни противоракови и противовъзпалителни вещества. Именно на тях се смята, че се дължи потенциалният благоприятен ефект в предотвратяването на някои от ефектите на канцерогените.
Важно е все пак да се уточни, че изследванията по темата са разнопосочни. Някои проучвания дават основание да се смята, че средните до високи нива на консумация на кафе и чай всеки ден може да имат някои защитни ефекти. В същото време други не отчитат голямо въздействие върху предотвратяването на ракови заболявания в областта на устата и гърлото.
Учените са се фокусирали върху актуализиран набор от повече от 9500 случая на тези видове рак, докато са се опитвали да достигнат до конкретната връзка между консумацията на кафе и чай и раковите заболявания на тъканите, с които влизат в контакт.
Източник: iStock
Според предишни проучвания температурата на напитката, която пием, може да има известна роля в раковите промени. Това предполага, че връзката между кафето и чая и нашето здраве е дори по-сложна, заради фактори отвъд химическия състав.
"Въпреки че има предишни изследвания върху консумацията на кафе и чай и намаления риск от рак, това проучване подчертава различните им ефекти при различни видове на рак в областта на главата и шията, включително наблюдението, че дори безкофеиновото кафе има известно положително въздействие", казва епидемиологът Юан-Чин Ейми Лий, цитиран от Science Alert.
Той заключава, че настоящите констатации подкрепят необходимостта от повече данни и допълнителни проучвания относно въздействието, което кафето и чаят могат да имат върху намаляването на риска от рак.