Освен че са вредни навици, тютюнопушенето и пиенето на алкохол могат да доведат до различни заболявания, включително рак на гърлото, устната кухина и ларинкса. Но според ново изследване консумирането на две особено популярни сутрешни напитки може до известна степен да ни предпази от тези видове рак.

Тези, които пият кафе, не са като онези, които не пият

Тези, които пият кафе, не са като онези, които не пият

Как напитката променя чревната микрофлора

Американски учени са събрали богат набор от данни, съпоставени в 14 проучвания, за да определят какво присъства в диетите на хора с различни тумори в областта на главата и шията. След прегледа на резултатите, изследователите заключават, че това е ежедневната консумация на кафе и чай.

И по-точно, според данните пиенето на четири чаши кофеиново кафе всеки ден може да намали вероятността от развитието на рак в областта на главата и шията с до 17%. При хората, пили четири или повече чаши кофеиново кафе, е отчетен 30% по-нисък риск от развитие на рак в устната кухина и 22% по-нисък риск от рак на гърлото.

Безкофеиновото кафе също се свързва с посочените ползи. Тези, които са го предпочели, пък отчитат 25% спад на рака на устната кухина.

За тези, които пък залагат на черния чай, новините са също добри. Консумацията му се свързва с почти 30% по-нисък риск от рак на гърлото, а ако пием по две-три чаши чай, може да увеличим шансовете да се предпазим от рак на ларинкса до 38%.

Снимка 696921

Източник: iStock

И за двата вида напитки се твърди, че съдържат мощни противоракови и противовъзпалителни вещества. Именно на тях се смята, че се дължи потенциалният благоприятен ефект в предотвратяването на някои от ефектите на канцерогените.

Важно е все пак да се уточни, че изследванията по темата са разнопосочни. Някои проучвания дават основание да се смята, че средните до високи нива на консумация на кафе и чай всеки ден може да имат някои защитни ефекти. В същото време други не отчитат голямо въздействие върху предотвратяването на ракови заболявания в областта на устата и гърлото.

Учените са се фокусирали върху актуализиран набор от повече от 9500 случая на тези видове рак, докато са се опитвали да достигнат до конкретната връзка между консумацията на кафе и чай и раковите заболявания на тъканите, с които влизат в контакт.

Снимка 696920

Източник: iStock

Според предишни проучвания температурата на напитката, която пием, може да има известна роля в раковите промени. Това предполага, че връзката между кафето и чая и нашето здраве е дори по-сложна, заради фактори отвъд химическия състав.

"Въпреки че има предишни изследвания върху консумацията на кафе и чай и намаления риск от рак, това проучване подчертава различните им ефекти при различни видове на рак в областта на главата и шията, включително наблюдението, че дори безкофеиновото кафе има известно положително въздействие", казва епидемиологът Юан-Чин Ейми Лий, цитиран от Science Alert.

Какво ще се случи, ако заменим кафето със зелен чай

Какво ще се случи, ако заменим кафето със зелен чай

Имаме повече от една причини да го направим още днес

Той заключава, че настоящите констатации подкрепят необходимостта от повече данни и допълнителни проучвания относно въздействието, което кафето и чаят могат да имат върху намаляването на риска от рак.